Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ρομπότ έλεγξε τη στατικότητα σήραγγας της Εγνατίας Οδού στο Μέτσοβο (video)

Εικόνα του άρθρου Ρομπότ έλεγξε τη στατικότητα σήραγγας της Εγνατίας Οδού στο Μέτσοβο (video)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/09/2016, 16:28
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν στα μέσα Ιουλίου οι πιλοτικές δοκιμές του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου ROBO-SPECT στα τούνελ της Εγνατίας Οδού στο Μέτσοβο. Το αυτόνομο ρομποτικό σύστημα του έργου δοκιμάστηκε στην αυτόματη ανίχνευση ρωγμών και άλλων κατασκευαστικών ελαττωμάτων στην επιφάνεια των τούνελ, καθώς επίσης στη μέτρηση ρωγμών με αυτόματο και χειροκίνητο τρόπο, παρουσία αξιολογητών και εμπειρογνωμόνων.

Το ρομποτικό σύστημα εκτέλεσε στατική επιθεώρηση της σήραγγας Μετσόβου, καταγραφή των ελαττωμάτων και μέτρηση των ρωγμών με τελείως αυτόματο τρόπο και χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση ή καθοδήγηση.

Το ROBO-SPECT (ROBOtic System with intelligent vision and control for tunnel inSPECTion and evaluation) ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2013 με στόχο τη δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου ρομποτικού συστήματος, που εξασφαλίζει με μία μόνο διέλευση κατά μήκος της σήραγγας, γρήγορη και αξιόπιστη επιθεώρηση, καθώς και στατική εκτίμηση της κατάστασής της.

Το τελικό ρομποτικό σύστημα, αποτελείται από τετράτροχο όχημα με αρθρωτό βραχίονα που κινείται αυτόνομα εντός της σήραγγας και εκτελεί προκαθορισμένες ή αυτόνομες αποστολές ελέγχου της τελικής επένδυσης της σήραγγας: φωτογράφησης με σύστημα τεσσάρων καμερών, σάρωσης με συσκευή laser, μέτρησης με εξελιγμένη συσκευή υπερήχων του εύρους και βάθους ρωγμών. 


Τα ευρήματα του ελέγχου (φωτογραφίες, μετρήσεις κ.λπ.) μεταδίδονται ασύρματα κατά τη διάρκεια της αποστολής στο Κέντρο Ελέγχου Σηράγγων και διενεργείται αυτοματοποιημένη αξιολόγηση/αναγνώριση φθορών/ρωγμών και αναλυτική αξιολόγηση της δομικής επάρκειας της σήραγγας (βάσει της παραμόρφωσης και των ρωγμών της).

Το έργο, που συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του 7ου Προγράμματος Πλαισίου, είχε διάρκεια τριών ετών (έως 30 Σεπτεμβρίου 2016) και υλοποιήθηκε από μία κοινοπραξία δέκα εταίρων από πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία). Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 4.592.196 ευρώ, από τα οποία η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ανήλθε στα 3.306.599 ευρώ.

Συντονιστής και τεχνικός διαχειριστής του έργου ήταν το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με υπεύθυνο τον δρα Άγγελο Αμδίτη, διευθυντή της ερευνητικής ομάδας I-SENSE του Ινστιτούτου.

Από ελληνικής πλευράς, σημαντικό ρόλο στη διεξαγωγή των ερευνών και στην υλοποίηση του έργου είχαν και άλλοι δύο φορείς, η Εγνατία Οδός Α.Ε. και το Γραφείο Τεχνικών Μελετών Δ. Μπαϊρακτάρης και Συνεργάτες ΕΠΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της «η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., η εταιρεία που μελέτησε, κατασκεύασε και συντηρεί εκατοντάδες μεσαίου και μεγάλου μήκους δίδυμες σήραγγες του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού, ανέλαβε και προσδιόρισε βάσει της εμπειρίας της, τις τεχνικές προδιαγραφές ανάπτυξης του ρομποτικού συστήματος, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες επιθεώρησης των εν λειτουργία σηράγγων. 

Η κύρια συμβολή της εταιρείας ήταν ο σχεδιασμός και η διεξαγωγή των απαιτούμενων δοκιμών πεδίου του ρομποτικού συστήματος σε υπό λειτουργία οδικές σήραγγές της καθώς και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων αυτών των δοκιμών, συγκρίνοντάς τα με προηγούμενα αποτελέσματα των συμβατικών μεθόδων επιθεώρησης  που εφαρμόζει». 

ΠΗΓΗ: με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back