Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 12-10-2016, 10:45
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις καινοτομίες του σχεδίου νόμου για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΚΑΛΟ), το οποίο εισήχθη χθες για επεξεργασία στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, αναφέρθηκε σε δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την αντιμετώπιση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου.

Όπως είπε, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, με τίτλο «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΚΑΛΟ) και Ανάπτυξη των Φορέων της και λοιπές διατάξεις», που έρχεται να εκσυγχρονίσει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο προηγούμενος νόμος του 2011 ήταν η πρώτη προσπάθεια που έγινε στη χώρα, για να διαμορφωθεί ένα νομικό-θεσμικό πλαίσιο, που καθορίζει τη λειτουργία του τρίτου τομέα της οικονομίας στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με την κ. Αντωνοπούλου, με το σχέδιο νόμου επιχειρείται η ανάπτυξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας ως αυτόνομης παραγωγικής δραστηριότητας, που μπορεί να αναλαμβάνεται από όλους τους πολίτες σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες. «Με τις διαφοροποιήσεις που φέρνουμε στο νόμο»- διευκρίνισε -«ανοίγει ο χώρος σε όλους τους πολίτες και σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες».

Η κ. Αντωνοπούλου υπογράμμισε ότι ανοίγει πλέον το πεδίο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Πέραν των γνωστών, μέχρι σήμερα, Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ), εισάγεται ένα νέο νομικό πρόσωπο, ο Συνεταιρισμός Εργαζομένων (συνεταιριστική σύμπραξη τριών τουλάχιστον φυσικών προσώπων που συνεταιρίζονται, για να βιοποριστούν από την εργασία τους). «Φορείς σε αυτό το χώρο της παραγωγικής δραστηριότητας δεν είναι μόνο οι ΚΟΙΝΣΕΠ» εξήγησε η κ. Αντωνοπούλου, διευκρινίζοντας ότι οποιαδήποτε νομική μορφή είναι φορέας της κοινωνικής οικονομίας στο βαθμό που οι εργαζόμενοι μέσα σε αυτά τα σχήματα λειτουργούν, βάσει δημοκρατικών αρχών.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, «αυτό σημαίνει πρακτικά ότι έχουμε ένα μέλος-μία ψήφος και ότι η διανομή των κερδών υπακούει στον κανόνα του 5% αποθεματικό, 35% αναβάθμιση των μισθών των εργαζομένων, 10% έως 30% πρέπει να επανεπενδύεται σε δραστηριότητες που έχουν κοινωνικό αποτύπωμα, ενώ το υπόλοιπο μπορεί να επανεπενδυθεί είτε σε προσλήψεις ανέργων που μεγιστοποιούν τη δραστηριότητα αυτής της επιχείρησης είτε σε δραστηριότητες που τους επιτρέπουν να διευρύνουν τον κύκλο των εργασιών τους».

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
iper piso