Oikonomou pisoi
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Πώς η Αγγλία μείωσε τη χρήση πλαστικής σακούλας

Εικόνα του άρθρου Πώς η Αγγλία μείωσε τη χρήση πλαστικής σακούλας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/08/2016, 01:31
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η εισαγωγή μίας μικρής χρέωσης της τάξης των πέντε πενών για κάθε πλαστική σακούλα στα σουπερμάρκετ και άλλα εμπορικά καταστήματα της Αγγλίας οδήγησε σε κατακόρυφη πτώση της χρήσης τους μέσα σε λίγους μόνο μήνες, με πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη.

Περισσότερες από 7 δισεκατομμύρια σακούλες παραδόθηκαν από επτά μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ το 2014, αλλά οι σακούλες μειώθηκαν σε μόλις 640 εκατομμύρια κατά τους πρώτους έξι μήνες μετά το μέτρο χρέωσης, που εισήχθη τον Οκτώβριο του περασμένου έτους από το Τμήμα Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (Defra).

Η Ουαλία ήταν η πρώτη που εφάρμοσε το μέτρο το 2011, με τη Βόρεια Ιρλανδία και τη Σκωτία να ακολουθούν το 2013 και το 2014, αντίστοιχα, με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία.

Από το μέτρο έχουν προς το παρόν εξαιρεθεί οι μικρές επιχειρήσεις, καθώς θεωρείται ως υπερβολικό επιπλέον διαχειριστικό βάρος, αν και στην Ουαλία και τη Σκωτία δεν υπάρχει παρόμοια εξαίρεση.

Η χρέωση έχει επίσης οδηγήσει σε δωρεές άνω των  29 εκατομμυρίων λιρών (πάνω από 34 εκατομμύρια ευρώ) από τους λιανοπωλητές για καλό σκοπό, συμπεριλαμβανομένων φιλανθρωπικών οργανώσεων και κοινοτικών ομάδων.

Η υπουργός Περιβάλλοντος Thérèse Coffey, δήλωσε: «Το να βγαίνουν έξι δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες από την κυκλοφορία, είναι φανταστική είδηση για όλους μας. Αυτό σημαίνει ότι η πολύτιμη θαλάσσια ζωή είναι ασφαλέστερη, οι κοινότητές μας είναι καθαρότερες, και οι μελλοντικές γενιές δεν θα επιβαρύνονται με τα βουνά των πλαστικών που θέλουν εκατοντάδες χρόνια για να λιώσουν σε χώρους υγειονομικής ταφής.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back