Oikonomou pisoi
ΡΕΤΡΟ-TA ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Πώς έγινε η οδός Καραμανλή

Εικόνα του άρθρου Πώς έγινε η οδός Καραμανλή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/10/2017, 03:20
ΡΕΤΡΟ-TA ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Η οδός Καραμανλή είναι σήμερα το τελευταίο τμήμα που «τερματίζει» στον Μώλο της λίμνης των Ιωαννίνων. Η διαδρομή αυτή μπορεί να φαίνεται σήμερα σε όλους τόσο φυσική και αυτονόητη, γιατί αν μη τι άλλο είναι η βασική διαδρομή που συνδέει την πόλη με τη λίμνη, αλλά δεν ήταν πάντα έτσι.

Εκατό χρόνια πριν, η οδός Καραμανλή δεν υπήρχε ούτε ως οδός ούτε ως οδωνύμιο. Στη θέση της οδού αυτού υπήρχε μια τάφρος, ένα χαντάκι (ένας χάνδαξ, σύμφωνα με το λεξιλόγιο της εποχής εκείνης), που προστάτευε το Κάστρο από τις εξωτερικές επιθέσεις τις δύσκολες εποχές της οθωμανοκρατίας. Πριν την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων, το 1911, το Δημαρχείο Ιωαννίνων είχε πάρει τις πρώτες αποφάσεις του για την επιχωμάτωση μέρους του χαντακιού πέριξ του Κάστρου. Το έργο της επιχωμάτωσης της τάφρου -απαραίτητο για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας (λιμνάζοντα νερά κ.λπ.) ολοκληρώνεται τελικά γύρω στο 1920. Και κάπως έτσι έγινε ο δρόμος, ο οποίος κάποια στιγμή (μάλλον τη δεκαετία του '30) ονομάστηκε «οδός Σούτσου».

Ο «Καραμανλής» (ο Κωνσταντίνος Καραμανλής) προέκυψε ως οδωνύμιο τη δεκαετία του '50. Αρχικά, ήταν ο δήμαρχος της πόλης, Γρηγόρης Σακκάς, που έδωσε το όνομα του πολιτικού, όντας τότε υπουργός Δημοσίων Έργων, στην παραλίμνια οδό παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.  Από κει «έφυγε» το 1963, επί δημαρχίας Χριστόφορου Κωσταδήμα. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν ξεχάστηκε όμως. Η επαναφορά του στα οδωνύμια της πόλης έγινε επί των ημερών της χούντας. Ήταν τότε που η Σούτσου «έχασε» ένα τμήμα της και έγινε οδός Καραμανλή.

Η οδός Καραμανλή σήμερα είναι ίσως το πιο τουριστικό κομμάτι της πόλης. Παράλληλα είναι και ένας από τους πιο παραδοσιακούς δρόμους. Από τη μια μεριά το Κάστρο και από την άλλη γιαννιώτικες κατοικίες, τα λεγόμενα «νοικοκυρόσπιτα», αρκετά από τα οποία σήμερα φιλοξενούν διάφορες εμπορικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Σε αυτά κατοικούσαν κάποτε άνθρωποι της μεσαίας κοινωνικής τάξης, καλλιεργημένοι και εύποροι, όχι όμως τόσο εύποροι ώστε να έχουν αρχοντικά.


* Η φωτογραφία είναι του Άγγελου Καλογερίδη

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3