Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 11-02-2021, 11:06
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οδηγίες για την έγκαιρη προετοιμασία ενόψει της επερχόμενης κακοκαιρίας δίνει η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία καλεί τους πολίτες να προετοιμαστούν από σήμερα για τη δύσκολη εβδομάδα που έρχεται.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση, το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας με την ονομασία «Μήδεια» αναμένεται από το βράδυ του Σαββάτου 13ης Φεβρουαρίου. Το πρωί της Κυριακής αναμένεται σφοδρή χιονόπτωση (που σε περιοχές, το ύψος του χιονιού μπορεί να ξεπεράσει και το ένα μέτρο)  η οποία θα επηρεάσει το μεγαλύτερο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, τα ορεινά της Θεσπρωτίας και τον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων. Χιόνια αναμένονται και στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, από το μεσημέρι της Κυριακής, αναμένεται ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας (ακόμη και δέκα βαθμούς υπό το μηδέν),  με ολικό παγετό,  φαινόμενο που θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Τι συστήνει λοιπόν η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου;

Για τα νοικοκυριά:

-θα πρέπει να προμηθευτούν καύσιμη ύλη για θέρμανση

-θ πρέπει  να φροντίσουν να έχουν επαρκή ποσότητα τροφίμων, ώστε να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, οι οποίες θα είναι δύσκολες όπου θα υπάρχει μεγάλο ύψος χιονιού ή πάγος στους δρόμους

-Όσοι κατοικούν σε περιοχές ή σε οικισμούς που υπάρχουν δυσκολίες πρόσβασης, σε περιπτώσεις χιονόπτωσης να διαθέτουν εξοπλισμό για προσωρινό καθαρισμό του χιονιού ή του πάγου (φτυάρια, τσάπες) από τις πόρτες τους

Για κτηνοτρόφους/πτηνοτρόφους

-θα πρέπει να φροντίσουν για επάρκεια ζωοτροφών για τουλάχιστον μία εβδομάδα και να έχουν υπόψη ότι ο αποχιονισμός των εγκαταστάσεών τους, σε περιοχές με εκτεταμένη χιονόπτωση και ολικό παγετό απαιτεί υπομονή και χρόνο.  

-επίσης, κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης, θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα, ώστε σε περίπτωση συσσώρευσης μεγάλου όγκου χιονιού στις στέγες των σταβλικών εγκαταστάσεων να προβούν σε καθαρισμό τους, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν καταρρεύσεις.

Δίκτυα ύδρευσης

-θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας των δικτύων (βρύσες κλπ) που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους και να γίνεται συχνός έλεγχος της ροής του νερού.

-να γίνει έλεγχος στους ηλιακούς θερμοσίφωνες αν διαθέτουν αντιψυκτικό.

Μετακινήσεις

-οι μετακινήσεις τις ημέρες της χιονόπτωσης και του παγετού που θα ακολουθήσει, θα πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο. Αν παρά ταύτα απαιτείται η μετακίνηση εκτός κατοικίας πεζή, τότε θα πρέπει να γίνεται με τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.

-η χρήση αυτοκινήτου κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης θα πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο, ενώ είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων και τις επόμενες ημέρες που θα ακολουθήσουν με τον ισχυρό παγετό. 

Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει ήδη θέσει σε πλήρη ετοιμότητα τον μηχανισμό της, όπως αναφέρεται, ενώ ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Μαυρογιώργος έχει ξεκινήσει κύκλο ενημέρωσης με τους εμπλεκόμενους φορείς στην αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων.  Επίσης συνεργασία θα υπάρξει και με τους διοικητές των Νοσοκομείων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή και χωρίς καθυστερήσεις πρόσβαση των ασθενοφόρων στους χώρους τους.

«Υπάρχει επαρκής χρόνος για να προετοιμαστούν υπηρεσίες, κάτοικοι, αγρότες, κτηνοτρόφοι, αρκεί όλοι να κινηθούμε με μεθοδικότητα»  αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο κ. Μαυρογιώργος.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
espa