Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Πτώση 30% στις πωλήσεις»

Εικόνα του άρθρου «Πτώση 30% στις πωλήσεις»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/05/2020, 17:13
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Επαφές μέσω τηλεδιάσκεψης, με τους προέδρους των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων «Πίνδος» και «Άρτα» είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, για την ενημέρωση και καταγραφή των προβλημάτων.

Στη συζήτηση συμμετείχαν η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, ο βουλευτής Λακωνίας και τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης, η βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, ο βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης, ο πρώην βουλευτής Ιωαννίνων και υπεύθυνος για το συντονισμό της αγροτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων Γιάννης Στέφος, ο καθηγητής πανεπιστημίου και υπεύθυνος της θεματικής για την αγροτική πολιτική της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων Νίκος Μάνθος, ο πρόεδρος της «Πίνδου» Ανδρέας Δημητρίου και της «Άρτας» Δημήτρης Πετανίτης.

Η κα Τζούφη, η οποία είχε επισκεφθεί με τον κ. Στέφο προ ημερών την «Πίνδο», πρότεινε μεταξύ άλλων να ληφθούν κυβερνητικά μέτρα όπως η «ένταξη των συνεταιριστικών επιχειρήσεων στη μη-επιστρεπτέα ενίσχυση, διάθεση προϊόντων σε διάφορους φορείς και οργανισμούς της Ηπείρου και της χώρας, καθώς και παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Η κα Γεροβασίλη τόνισε ότι οι δύο συνεταιριστικές βιομηχανίες αντιπροσωπεύουν το «70% πανελλαδικά» του κλάδου και πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ εξ αρχής είχε προτείνει την άμεση χορήγηση ρευστότητας στις επιχειρήσεις για την μείωση της ύφεσης που θα προκληθεί, κάτι που η ΝΔ αρνήθηκε, παρόλο που πρόκειται για μοντέλο που υιοθετήθηκε από μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως αυτή της Γερμανίας».

Ο κ. Κάτσης πρόσθεσε ότι ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει όλος ο πρωτογενής τομέας και ο κ. Αραχωβίτης ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα όπως «τόνωση των πωλήσεων και με χρήση προγραμμάτων, όπως το de minimis, αλλά και με έκτακτα εργαλεία όπως το Ταμείο Αντιμετώπισης Κρίσεων, που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο κ. Στέφος τόνισε ότι «στραγγαλίζεται» η πτηνοτροφία και ζήτησε «να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να πιεστεί η κυβέρνηση και να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα των πτηνοτρόφων».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κας Τζούφη, ο κ. Δημητρίου είπε ότι οι πωλήσεις έχουν

μειωθεί κατά 30% και υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, καθώς και ότι «επιχειρήσεις αυτού του μεγέθους δε έχουν λάβει καμία στήριξη από την κυβέρνηση». Υπογράμμισε πως πρέπει να γίνει «επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας» και ότι «πρέπει να προχωρήσει η ενίσχυση των παραγωγών και να ανασταλεί η καταβολή των εισφορών και των τελών για τις επιχειρήσεις τους για το διάστημα της πανδημίας».

Τέλος, ο κ. Πετανίτης πρόσθεσε ότι έχουν πέσει οι πωλήσεις και αυξηθεί τα αποθεματικά, καθώς ότι θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα στήριξης.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκαν να φέρουν το θέμα στη Βουλή, καλώντας τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να λάβει άμεσα μέτρα προστασίας και ενίσχυσης των αγροτικών πτηνοτροφικών συνεταιρισμών της Ηπείρου, καθώς και να εξετάσουν τους τρόπους ώστε το θέμα να φτάσει στο Ευρωκοινοβούλιο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back