Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ψήγματα ιστορίας σε ένα διαφορετικό ημερολόγιο

Εικόνα του άρθρου Ψήγματα ιστορίας σε ένα διαφορετικό ημερολόγιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/12/2020, 23:01
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Aυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος Ιωαννίνων (ΑΚοιΧΙ), που μετράει 15 χρόνια ζωής, τέτοια εποχή, τα τελευταία τρία χρόνια, εκδίδει το ημερολόγιο του. Η φιλοσοφία των ημερολογίων αυτών είναι διαφορετική (δεν θα μπορούσε να είναι κι αλλιώς). Δεν πρόκειται για τυποποιημένα ημερολόγια ούτε για ημερολόγια σαν αυτά που φέρουν την υπογραφή μιας Αδελφότητας ή ενός Συλλόγου.

Κάθε φορά, ο ΑκοιΧι κάνει μια βουτιά στην τοπική ιστορία, σε διαφορετικές περιόδους, και επιλέγει να θίξει ακόμα και ζητήματα που δεν έχουν πάρει τη θέση που τους αρμόζει στον δημόσιο διάλογο και στη συλλογική συνείδηση.

Αυτή τη φορά το ημερολόγιο για το 2021 πραγματεύεται την περίοδο από την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι και τη Συμφωνία της Βάρκιζας τον Φλεβάρη του 1945. Μέσα από πηγές (μελέτες, αρχειακά έγγραφα, δημοσιεύματα, διηγήσεις, λογοτεχνικά αποσπάσματα κ.λπ.) και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, οι δημιουργοί παρουσιάζουν μια άλλη ματιά στην ιστορία της πόλης των Ιωαννίνων. Και οι προθέσεις τους είναι σαφείς και πάνω απ’ όλα ειλικρινείς: «Χωρίς να πιστεύουμε σε καμία περίπτωση ότι η εικόνα που προσφέρουμε, είναι εξαντλητική και η μοναδική, πιστεύουμε ότι είναι αρκετά αντιπροσωπευτική και ‘παρδαλή, στις αποχρώσεις πάντα της ιστορίας των υποτελών τάξεων, των αγώνων και των αγωνιών των εκμεταλλευόμενων και των κυριαρχούμενων αυτής της πόλης».

Στις σελίδες του ημερολογίου λοιπόν θα «ταξιδέψετε» σε μια σκοτεινή αλλά σημαντική περίοδο: Στα κατοχικά Γιάννενα, στην εξαθλίωση, στον δοσιλογισμό, στους βομβαρδισμούς, στο αντάρτικο, στη δράση της ΕΠΟΝ, στην εθνική αντίσταση, στα εγκλήματα πολέμου, στην εκτόπιση των Γιαννιωτών Εβραίων από τους Γερμανούς ναζί και τους συνεργάτες τους, στην αρπαγή των περιουσιών των Εβραίων κι άλλα πολλά.

Όσοι ενδιαφέρονται να το προμηθευτούν, μπορούν να στείλουν email στο kinkioa@yahoo.gr ή μήνυμα στο facebook του ΑΚοιΧΙ, ή να επικοινωνήσουν με τις Εκδόσεις των Συναδέλφων. Τα έσοδα από το ημερολόγιο διατίθενται για τη στήριξη των δράσεων του ΑΚοιΧΙ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back