Oikonomou pisoi Solarhub πίσω

«Ψηφιακή» πρόταση για τα έργα

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/10/2020, 18:32


Πρόταση στους υπουργούς Υποδομών Κώστα Αχ. Καραμανλή και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη κατέθεσε ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης, με θέμα την προώθηση της ψηφιακής μεταρρύθμισης στα δημόσια έργα, στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στην πρόταση, ο κ. Καλογιάννης αναφέρει μεταξύ άλλων ένα πλαίσιο στόχων και αρχών:

  • Η παροχή πλαισίου που θα προάγει την υιοθέτηση της Ψηφιακής Τεχνολογίας από όλους τους τομείς των δημόσιων έργων και η ενθάρρυνση της καινοτομίας στην παράδοση και διαχείριση των δημόσιων έργων.
  • Η προώθηση της συνέπειας και της διαφάνειας στις απαιτήσεις δεδομένων για τα δημόσια έργα, προκειμένου να διευκολύνεται μια εναρμονισμένη προσέγγιση.
  • Η αύξηση της δυναμικότητας και της ικανότητας για τη βελτιστοποίηση των ωφελειών της Ψηφιακής Τεχνολογίας στην ανάπτυξη, παράδοση και διαχείριση έργων.
  • Η διάθεση ανοικτών δεδομένων (open data) μέσω διαδικτυακών υπηρεσιών, σύμφωνα με την Οδηγία 2019/1024 της ΕΕ για τα ανοικτά δεδομένα.
  • Οι μορφές δεδομένων, τα πρότυπα, τα πρωτόκολλα, τα συστήματα και τα εργαλεία της Ψηφιακής Τεχνολογίας πρέπει να είναι ανοιχτά και εναρμονισμένα μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, ενισχύοντας τη διαλειτουργικότητα, καθ’ όλη τη διαδικασία διαχείρισης του κύκλου ζωής των δημόσιων έργων.
  • Οι δημόσιοι φορείς θα συνεργαστούν και με τον ιδιωτικό τομέα για να καθοδηγήσουν τις βέλτιστες πρακτικές ανάπτυξη και διαχείρισης των δημόσιων έργων, ενσωματώνοντας μεθοδολογίες από τη διεθνή εμπειρία.
  • Οι δημόσιοι φορείς θα εργαστούν για την ανάπτυξη (ψηφιακών) ικανοτήτων εντός του δημόσιου τομέα για την υποστήριξη της Ψηφιακής Τεχνολογίας.
  • Η μεθοδολογία υλοποίησης των μέτρων ανάπτυξης της Ψηφιακής Τεχνολογίας χρειάζεται να εξειδικευτεί για κάθε τομέα σε όλες τις εκφάνσεις τους, διαδικασίες, διοικητικές πράξεις, μέθοδοι, εργαλεία δοκιμών, ελέγχων κ.λπ., όπως προγραμματισμός έργων, εκπόνηση μελετών έργων, κατασκευή έργων, λειτουργία και συντήρηση έργων.

Επίσης, προτείνει μέτρα γενικής υποστήριξης, με αντικατάσταση νόμων κ.α.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back