ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πρύτανης με ενιαίο ψηφοδέλτιο, πρόεδρος με ξεχωριστό

Εικόνα του άρθρου Πρύτανης με ενιαίο ψηφοδέλτιο, πρόεδρος με ξεχωριστό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/06/2020, 11:47
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση στη Βουλή, είναι από τα πλέον αμφιλεγόμενα αυτής της κυβερνητικής θητείας, αλλά και των τελευταίων ετών, γενικότερα.

Η κριτική που έχει συγκεντρώσει επάνω της η ηγεσία του υπουργείου είναι «οριζόντια» πολιτικά, προερχόμενη ακόμα και από εκπαιδευτικούς της ΝΔ. Ωστόσο, η υπουργός Νίκη Κεραμέως αγνόησε τις περισσότερες επισημάνσεις και επιφυλάξεις.

Ενδεικτικό της κάπως… επαμφοτερίζουσας γραμμής του υπουργείου πάντως, είναι η διάταξη για τις εκλογές και ανάδειξη πρυτανικών και προεδρικών αρχών.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, οι πρυτάνεις θα εκλέγονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο με τους αντιπρυτάνεις, γιατί, σύμφωνα με  παλιότερες δηλώσεις της υπουργού, «έπρεπε να αποφευχθούν φαινόμενα προβληματικής διοίκησης, όπως στους Δήμους».

Το… ενδιαφέρον και ανακόλουθο συνάμα, είναι ότι το υπουργείο άλλαξε την αντίστοιχη ρύθμιση για την εκλογή προέδρων στα τμήματα, από το ενιαίο ψηφοδέλτιο προέδρου-αντιπροέδρου στα τμήματα. Η αρχική διάταξη που προέβλεπε ότι «η εκλογή του Προέδρου και του Αναπληρωτή Προέδρου γίνεται με ενιαίο ψηφοδέλτιο, που περιλαμβάνει τα ονόματα των δύο υποψηφίων ανά συνδυασμό για τα εν λόγω αξιώματα» αφαιρέθηκε, οπότε παραμένει το ισχύον καθεστώς.

Προφανώς, το υπουργείο έκρινε ότι στα τμήματα δεν υπάρχει ενδεχόμενο «προβληματικής διοίκησης» όπως στις πρυτανικές αρχές.

Ήδη πάντως, η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είχε δηλώσει τη διαφωνία της, λέγοντας ότι «η πρόβλεψη για ενιαίο ψηφοδέλτιο πρυτάνεων-αντιπρυτάνεων δεν συνάδει με τις αρχές της αντιπροσωπευτικότητας, αφού αφήνει περιθώρια για ‘προσωποκεντρικές’ συνεργασίες, που δεν αξιοποιούν όλο το δυναμικό των μελών ΔΕΠ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back