Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πρωτοβουλία καλλιτεχνών κατά Πνευματικού Κέντρου

Εικόνα του άρθρου Πρωτοβουλία καλλιτεχνών κατά Πνευματικού Κέντρου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/07/2020, 21:55
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μετά το ΔΗΠΕΘΙ, ήρθε η σειρά του Πνευματικού Κέντρου. Η Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών καταγγέλλει τη διοίκηση του ΠΚΔΙ για την πολιτική που ακολούθησε στην κατάρτιση του καλοκαιρινού προγράμματος.

Κατηγορεί τη διοίκηση για μια σειρά ζητήματα. Πρώτον, ότι «δεν έκανε ουδεμία απολύτως ανοιχτή πρόσκληση προτάσεων προς το καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης για τη συμμετοχή τους στο θερινό του πρόγραμμα εκδηλώσεων», κάτι για το οποίο κατηγορήθηκε και η διοίκηση του ΔΗΠΕΘΙ.

Δεύτερον, την κατηγορεί για την αγορά έξι θεατρικών παραστάσεων από δύο ερασιτεχνικούς ομίλους της πόλης «της αρεσκείας» της, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, έναντι 900 ευρώ τη μία,  «χωρίς επίσης να κάνει καμιά ανοιχτή πρόσκληση προς τις υπόλοιπες ερασιτεχνικές ομάδες της πόλης».

Η Πρωτοβουλία δηλώνει ότι συμφωνεί απολύτως με τη στήριξη του ερασιτεχνικού θεάτρου, αλλά δεν συμφωνεί με τα ποσά, «δεδομένου ότι στους ερασιτεχνικού θιάσους τα μέλη τους δεν αμείβονται και πέραν των εξόδων μεταφοράς και ηχοφωτιστικής κάλυψης των παραστάσεών τους αυτό το ύψος της αμοιβής προσεγγίζει το αντίστοιχο επαγγελματικών παραστάσεων».

Στον αντίποδα, αναφέρει ότι το Πνευματικό αγόρασε τρεις επαγγελματικές παραστάσεις από το ΔΗΠΕΘΙ έναντι των μισών χρημάτων σε σχέση με τις ερασιτεχνικές (450 ευρώ), τιμή που τη χαρακτηρίζει «εξευτελιστική», συν την κάλυψη εξόδων ενοικίασης χώρου μιας παράστασης επαγγελματικού θιάσου της πόλης ύψους 400 ευρώ.

Το ίδιο περίπου αναφέρει για τις παραστάσεις κουκλοθεάτρου: «Αγόρασε δύο παραστάσεις κουκλοθεάτρου από επαγγελματίες κουκλοπαίκτες της πόλης έναντι 300 ευρώ τη μία. Σημειωτέον ότι κατά την απελθούσα χειμερινή περίοδο το Πνευματικό Κέντρο αγόρασε παραστάσεις κουκλοθεάτρου από την Αθήνα με αντίτιμο 1.200 ευρώ», αναφέρει η ανακοίνωση.

Τέλος, κατηγορεί την πρόεδρο και μέλη του ΔΣ ότι «αγόρασαν παραστάσεις και συναυλίες από μουσικά και θεατρικά σχήματα εξ Αθηνών έναντι 3.000, 4.000 ή και 6.500 ευρώ εκάστη, παρά τις έντονες αντιδράσεις των μελών της αντιπολίτευσης».

Ακόμα, η Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών επιστρέφει τις κατηγορίες που δέχθηκε από τη δημοτική αρχή και τον παραγωγό-σκηνοθέτη της παράστασης του ΔΗΠΕΘΙ Λευτέρη Πλασκοβίτη περί ανωνυμίας και αβάσιμων κατηγοριών.

«Όλοι έχουμε ονοματεπώνυμο, ιδιότητα, αριθμούς τηλεφώνου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, Α.Φ.Μ. (φορολογούμαστε και ασφαλιζόμαστε ως καλλιτέχνες) και κυρίως έχουμε έργο πίσω μας» και επαναλαμβάνουν ότι «έχουμε εργαστεί στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, τη Ρούμελη και το Μωριά και σε καμία των περιπτώσεων δεν θεωρούμε πως πρέπει να δραστηριοποιούνται καλλιτεχνικά στα Γιάννενα αποκλειστικά εντόπιοι καλλιτέχνες αφού κι εμείς οι ίδιοι πολλάκις έχουμε καλέσει συνεργάτες από άλλες περιοχές της Ελλάδας και του κόσμου να έρθουν εδώ για να δημιουργήσουμε».  

Η Πρωτοβουλία ξεκαθαρίζει ότι «οι αντιδράσεις μας δεν προκύπτουν από φαντασιώσεις και επ’ ουδενί από διάθεση αντιπολίτευσης αλλά κυρίως από την ανοίκεια στάση του Δήμου απέναντί μας, ο οποίος με τρόπο εμμονικό συνεχίζει να μας απαξιώνει και να μας αγνοεί, όσο κι αν δημοσίως με περισσή –καθώς φαίνεται– υποκρισία διαρρηγνύει τα ιμάτιά του πως δήθεν βρίσκεται κοντά μας».

Τέλος, τονίζουν ότι το Πνευματικό Κέντρο «ακολουθεί πιστά τη γραμμή της δημοτικής αρχής για την καλλιτεχνική κοινότητα της πόλης και πασιφανώς δεν στηρίζει τους καλλιτέχνες του τόπου που αγωνίζονται για να επιβιώσουν».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back