Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Πρώην και νυν υπουργοί, εκτεθειμένοι

Εικόνα του άρθρου Πρώην και νυν υπουργοί, εκτεθειμένοι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/03/2023, 10:09
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο υπουργός Μεταφορών που παραιτήθηκε, φανερά σοκαρισμένος μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, μάλλον ξεπέρασε το σοκ του και επανήλθε με το ίδιο με πριν, επηρμένο ύφος στη Βουλή.

Μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπου κλήθηκαν πολλοί διατελέσαντες υπουργοί Μεταφορών να μιλήσουν για τα αίτια του δυστυχήματος, ο κ. Καραμανλής συνελήφθη ψευδόμενος και με φανερή διάθεση να μεταθέσει πολιτικές ευθύνες.

Είπε δηλαδή ότι είχε συναντήσει «πολλές φορές» τους συνδικαλιστές, αλλά αυτοί δεν του έθεταν θέματα ασφαλείας, αλλά αιτήματα μισθολογικής φύσης. «Δεν τους απασχολούσαν τα θέματα της ασφάλειας, ούτε η προώθηση της υλοποίησης των σχετικών έργων» είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι-ες και συγκεκριμένα η Δημοκρατική Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Σιδηροδρομικών, ανέφεραν επί λέξει, σε ανακοίνωσή τους, στις 7 Φεβρουαρίου 2023:

«Όπως οι προηγούμενες Κυβερνήσεις έτσι και η σημερινή, έχει άλλες προτεραιότητες και όχι την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών. Αντιλαμβάνονται την ασφάλεια ως κόστος. Το Υπουργείο βρίσκει λεφτά για τις διάφορες εργολαβίες, αλλά για να ολοκληρωθούν επιτέλους οι σιδηροδρομικές υποδομές και τα συστήματα ασφαλούς κυκλοφορίας ΟΧΙ ! «έχουν καιρό… κάποια στιγμή θα τελειώσουν». Η ΡΑΣ επιλεκτικά παρεμβαίνει, αφήνοντας εκτεταμένα κενά και σοβαρές ελλείψεις στο απυρόβλητο».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Καραμανλής προσπάθησε να διασκεδάσει προηγούμενη τοποθέτησή του, ότι «δεν παίζουμε με την ασφάλεια των τρένων», διευκρινίζοντας ότι μιλούσε για το… τρενάκι του Πηλίου μόνο, απαντώντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο.

Τέλος, ο κ. Καραμανλής ισχυρίστηκε (και αυτός), ότι υπήρχε κανονικά σύστημα τηλεδιοίκησης, αλλά «καταρρίφθηκαν οι δικλείδες και τα πρωτόκολλα ασφαλείας».

Αυτό είναι το γενικό κυβερνητικό επιχείρημα, στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για «έλεγχο ζημιών» στην εικόνα της. Ωστόσο, ο υφυπουργός Υποδομών Μιχάλης Παπαδόπουλος εκτέθηκε (και αυτός) ανεπανόρθωτα, όταν στην επίσκεψή του σε κέντρο ελέγχου στη Λάρισα, δήλωσε ενώπιον ΜΜΕ ότι «το σύστημα τηλεδιοίκησης «λειτουργούσε και λειτουργεί». Δίπλα του, εργαζόμενος του ΟΣΕ τον διέψευσε σε πραγματικό χρόνο, λέγοντας ότι δεν πρόκειται για «τηλεδιοίκηση» αλλά για σύστημα τοπικού χειρισμού και διευκρινίζοντας ότι «δεν υπάρχει τηλεδιοίκηση αυτή τη στιγμή».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back