Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Προϋπολογισμός «άμυνας» στην Περιφέρεια Ηπείρου

Εικόνα του άρθρου Προϋπολογισμός «άμυνας» στην Περιφέρεια Ηπείρου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/12/2016, 20:01
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Παρότι ο προϋπολογισμός πέρασε κατά πλειοψηφία, με την αντιπολίτευσή της να εκφράζει διαφωνίες σε διάφορους τόνους, επικρίσεις κατά της περιφερειακής αρχής, διαφωνίες και κριτική για την κυβερνητική πολιτική και τα μνημόνια δανεισμού, η αντίληψη φαίνεται ότι ήταν κοινή: ο προϋπολογισμός είναι «αμυντικός», υποχρεωμένος να καλύψει ανάγκες, κάνοντας περικοπές.

Ο Μιχάλης Μπάγιας, εισηγητής της πλειοψηφίας, είπε ότι ουσιαστικά «όλες οι ελπίδες» είναι στο ΕΣΠΑ και στους ευρωπαϊκούς πόρους. Άσκησε κριτική στην κεντρική διαχείριση του «Καλλικράτη», λέγοντας μεταξύ άλλων ότι ναι μεν το πρόγραμμα ξεκίνησε θετικά, αλλά αντιμετωπίστηκε φοβικά στη συνέχεια, από τις κυβερνήσεις και τώρα,  «παρουσιάζει προβλήματα και αρρυθμίες». Πρόσθεσε ακόμα ότι υπάρχει εναρμόνιση με τις γενικές οδηγίες, οι οποίες, όπως περιγράφηκαν κατά την εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας, είναι η συγκράτηση των δαπανών, η μείωσή τους κάτω από τα όρια του 2016 κ.α. 

Από την «Ήπειρο της Ανατροπής», ο Βασίλης Τσίκαρης τόνισε ότι υπάρχει «ασφυκτικό πλαίσιο που δεν αφήνει την αυτοδιοίκηση να παίξει το δικό της ρόλο. Οι πόροι παραμένουν καθηλωμένοι στα ίδια επίπεδα για χρόνια» και πρόσθεσε ότι χρειάζεται θεσμική αναθεώρηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να διεκδικήσει «τους πόρους που πρέπει».  Οκ. Τσίκαρης έκανε τη διαπίστωσε ότι οπρούπολογισμός του 2017 «κινείται στα ίδια σφιχτά πλαίσια που κινήθηκε τα τελευταία χρόνια». Εν ολίγοις, τόσο η περιφερειακή αρχή, όσο και η αντιπολίτευση συμφώνησαν στη διαπίστωση, αλλά διαφώνησαν στο «δια ταύτα», μιας και η περιφερειακή αρχή είπε ότι «έκανε το καλύτερο δυνατό». Η παράταξη έδωσε λευκή ψήφο.

Ο Γιώργος Χαμπίπης (Συμμαχία Ηπειρωτών) ήταν πιο επιθετικός: «Γινόμαστε ακόλουθοι πολιτικών λιτότητας και σε προϋπολογισμό διαχειριστικής λογικής. Αν εξαιρεθούν τα πάγια, οι δυνατότητες άσκησης περιφερειακών πολιτικών είναι από περιορισμένες ως ανύπαρκτες» τόνισε στην εισήγησή του, κατηγορώντας την περιφερειακή αρχή για «λανθασμένη πολιτική στόχευση» και για «πελατειακή αντίληψη στη διανομή πόρων». Η παράταξή του καταψήφισε.

Το ίδιο έκανε και η «Λαϊκή Συσπείρωση». Ο Κώστας Κωτσαντής στην ομιλία του  τόνισε μεταξύ άλλων: «Αναδιανέμει εισόδημα υπέρ των ισχυρών και σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Είναι αυστηρά προσαρμοσμένος στο μεσοπρόθεσμο και τους στόχους του». Αρνητική ψήφο έδωσαν και οι περιφερειακοί σύμβουλοι της ΧΑ, σημειώνοντας ότι δεν διαφωνούν με τις κοινωνικές δαπάνες κ.λπ. Ο Νίκος Ζήκος (ΑΡΠΗ) είπε μεταξύ άλλων: «Είναι ένας προϋπολογισμός που πρώτα ελέγχεται από παντού και έρχεται εδώ μετά για να τον ψηφίσουμε. Τι να ψηφίσουμε τι ακριβώς; Ποια είναι η αυτοτέλειά μας;». Η ΑΡΠΗ καταψήφισε επίσης τον προϋπολογισμό.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back