Όπως αναφέρει, στα μαθήματα της ιταλικής ως δεύτερης ξένης γλώσσας, συμμετέχει «περίπου το ένα τρίτο του μαθητικού δυναμικού» του σχολείου.
Ο σύλλογος έχει ζητήσει έγγραφό από το Κοινό Επιστημονικό Εποπτικό Συμβούλιο να συμπεριληφθούν τα ιταλικά στο ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου.
Το ΕΠΕΣ σε απάντησή του, αναφέρει ότι δεν υπάρχει αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών ιταλικών στο Λύκειο, ούτε διαθέσιμος εκπαιδευτικός για τη διδασκαλία του μαθήματος, αλλά ούτε και αίθουσα.
Ο σύλλογος αμφισβητεί και τα τρία επιχειρήματα και αναφέρει ότι η μη συνέχιση διδασκαλίας των ιταλικών, «συνιστά διοικητική επιλογή που εγείρει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας».
Μεταξύ άλλων, επιφυλάσσεται για τα νόμιμα δικαιώματά του.
Το θέμα έφερε με αναφορά στη Βουλή η Μερόπη Τζούφη, βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Αριστεράς. Η αναφορά βασίζεται σε επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και μεταφέρει τα επιχειρήματά τους.