Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

​Πρόταση χαλάρωσης των capital controls

Εικόνα του άρθρου ​Πρόταση χαλάρωσης των capital controls
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/07/2016, 23:11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αίτημα για χαλάρωση των capital controls υπέβαλε την Δευτέρα στους θεσμούς το υπουργείο Οικονομικών, όπως αποκάλυψε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας αποκάλυψε μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

H πρόταση με τα νέα μέτρα απελευθέρωσης από τους περιορισμούς, τα οποία συνοδεύονται από σχετική τεκμηρίωση υποβλήθηκε σήμερα Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016 στους θεσμούς και αναμένεται η απάντηση τους.

Ενδεικτικά, τα νέα μέτρα χαλάρωσης περιλαμβάνουν:

-Άρση της απαγόρευσης της ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά,

-Πλήρη άρση της απαγόρευσης πρόωρης αποπληρωμής δανείων,

-Αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό,

-Δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 € ανά δύο εβδομάδες.

-Μείωση του χρόνου εκτέλεσης των εμβασμάτων στο εξωτερικό.

-Αύξηση των συναλλαγών μέσω πιστωτικής κάρτας στο εξωτερικό

-Άνοιγμα σχεδόν όλων των sites αγορών από το εξωτερικό.

-Αύξηση στα όρια των Υποεπιτροπών των τραπεζών (έως 250.000 ευρώ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα) καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας (έως 20.000 ευρώ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα). Στόχος είναι οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται το αργότερο σε χρόνο Τ+1 ώστε να μην επηρεάζεται η συναλλακτική τους εικόνα με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό.

-Αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό με παράλληλο άνοιγμα, μέσω internet, πολλών international sites του συνόλου σχεδόν των διαδικτυακών αγορών, γεγονός που θα διευκολύνει τις συναλλαγές τόσο των νομικών όσο και των φυσικών προσώπων με αντισυμβαλλόμενους του εξωτερικού.

-Αύξηση των μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε επίσης ότι μετά από παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος οι τράπεζες έχουν επιταχύνει σημαντικά τις διαδικασίες παροχής POS όχι μόνο σε εμπορικές επιχειρήσεις αλλά και σε ελεύθερους επαγγελματίες, καταστήματα εστίασης και άλλα, γεγονός που διευκολύνει τον καταναλωτή αλλά και προάγει την πάταξη της φοροδιαφυγής.


ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ 4 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Στην τοποθέτησή του ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος είπε ότι αποκαθίσταται σταδικά η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία ενώ ανακοίνωσε την επιστροφή στο τραπεζικό σύστημα 4 δισ. ευρώ καταθέσεων μέσα σε ένα χρόνο, «από τα στρώματα» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε τέλος, ό τι μετά από παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος οι τράπεζες έχουν επιταχύνει σημαντικά τις διαδικασίες παροχής POS όχι μόνο σε εμπορικές επιχειρήσεις αλλά και σε ελεύθερους επαγγελματίες, καταστήματα εστίασης και άλλα, γεγονός που διευκολύνει τον καταναλωτή, αλλά και προάγει την πάταξη της φοροδιαφυγής.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back