Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πρόταση για «Κέντρο Πολιτικής Προστασίας» στη Δομπόλη

Εικόνα του άρθρου Πρόταση για «Κέντρο Πολιτικής Προστασίας» στη Δομπόλη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/10/2020, 12:28
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πριν από λίγο καιρό, στις 18 Σεπτεμβρίου, εγκρίθηκε η κατασκευή 13 «Κέντρων Πολιτικής Προστασίας» σε όλη τη χώρα, ένα σε κάθε Περιφέρεια (στα Γιάννενα εν τω προκειμένω, για την Ήπειρο), με ΣΔΙΤ.

 Πώς όμως συνδέονται με το παλιό πανεπιστήμιο στη Δομπόλη;

Η παράταξη Ιωάννινα_2023 πρότεινε στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων, να «εξεταστεί κατά προτεραιότητα η δυνατότητα στέγασης και λειτουργίας του κέντρου αυτού στη θέση του παλαιού πανεπιστημίου επί της οδού Δομπόλη», αφού ανακατασκευαστεί εκ βάθρων, με κατοχύρωση των υφιστάμενων στοιχείων δόμησης.

Ο Βασίλης Κοσμάς που εισηγήθηκε το θέμα (η επικεφαλής Τ. Καλογιάννη ήταν απούσα χτες), κάλεσε τη δημοτική αρχή να «αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες».

Είναι ωστόσο ανοιχτό το θέμα της σκοπιμότητας και της χρήσης του συγκεκριμένου, ιστορικού κτιρίου. Έχουν κατατεθεί διάφορες προτάσεις, που με βάση τη χρήση του (και την ανακατασκευή του), το μετατρέπουν σε πολιτιστικό ή και διοικητικό χώρο.

Σημειώνεται ότι η περιγραφή των κέντρων είναι η εξής: Θα αποτελούν στρατηγικά σημεία υποδοχής και επεξεργασίας όλων των σχετικών πληροφοριών καθώς και κέντρα λήψης αποφάσεων και συντονισμού όλων των εμπλεκομένων φορέων για την αποτελεσματική διαχείριση και αντιμετώπιση κάθε συμβάντος. Επιπλέον, τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Κέντρα θα αποτελούν και κεντρικά σημεία ενημέρωσης και αλληλεπίδρασης των πολιτών με τον θεσμό και τις λειτουργίες της Πολιτικής Προστασίας, ενώ θα στεγάσουν μονίμως και διοικητικές λειτουργίες αυτής.

Επίσης, στην τοποθέτησή του ο κ. Κοσμάς εγκάλεσε τη ΔΕΥΑΙ, γιατί δεν έχει απαντήσει σε ερώτηση που έχει κατατεθεί για το έργο με τίτλο «Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος για τον έλεγχο των διαρροών δικτύου ύδρευσης Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων».

«Επειδή, η καθυστέρηση ξεφεύγει από τα όρια της ευγενικής υπενθύμισης της εκκρεμότητας και μετατρέπεται σε έντονο προβληματισμό για την εξέλιξη του έργου, σήμερα καταθέτουμε ευθέως ερώτημα στον πρόεδρο της ΔΕΥΑΙ και ζητούμε άμεση και ειλικρινή απάντηση, χωρίς υπεκφυγές και επιτήδευση:  Θα προχωρήσετε στην υλοποίηση του έργου, όπως είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, ναι ή όχι;», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back