Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Προτάσεις για την Παμβώτιδα

Εικόνα του άρθρου Προτάσεις για την Παμβώτιδα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/07/2019, 19:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τις θέσεις και τις προτάσεις της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» μετέφεραν στην συνάντηση για το πρόγραμμα ολοκληρωμένων παρεμβάσεων στην λίμνη, ο εκλεγεμένος δημοτικός σύμβουλος Νίκος Σιορόκας και ο Βασίλης Ζωγράφος.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης του Φορέα, με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, την Περιφέρεια Ηπείρου, τον  Δήμο Ιωαννιτών και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Στην εκπόνηση του σχεδίου συνέβαλε και η ΜΟΔ.

Αμφότεροι υπογράμμισαν ότι «η αντιμετώπιση των προβλημάτων της Παμβώτιδας πρέπει να είναι συνολική και μην στηρίζεται σε μεμονωμένες ή αποσπασματικές παρεμβάσεις», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Η ΜΟΔ κατέγραψε, σε πρώτη φάση, τα βασικά συμπεράσματα των διαχρονικών συζητήσεων για την προστασία της Παμβώτιδας και της ευρύτερης περιοχής της και διαμόρφωσε ένα σχέδιο στρατηγικών στόχων για την αποτελεσματική προστασία του οικοσυστήματος της λίμνης

Η παράταξη επεσήμανε μεταξύ άλλων την ανάγκη για άμεση έναρξη και ολοκλήρωση των έργων εκσυγχρονισμού και συντήρησης του εργοστασίου  βιολογικού καθαρισμού, για τον έλεγχο των όμβριων υδάτων περιμετρικά της λίμνης, τον προγραμματισμό και ολοκλήρωση των χωρικών σχεδίων στο παραλίμνιο μέτωπο, τη διαχείριση της παραλίμνιας κυκλοφορίας, την αξιοποίηση «δικτύου αρχαιολογικών σημείων και χώρων τουριστικού ενδιαφέροντος» κ.α. Επίσης τόνισαν ότι πρέπει να βελτιωθεί «η αισθητική εικόνα της επιφάνειας της λίμνης πρέπει να βελτιωθεί σημαντικά με συνεχή καθαρισμό με ειδικά μηχανήματα» και να ενισχυθεί ο «αυτοκαθαρισμός» της, να διαμορφωθούν  διαχειριστικά σχέδια για τον εμπλουτισμό  των υδάτων στο ανάχωμα των καλαμιώνων των υγροτοπικών συστημάτων όπως και για τον τρόπο ανάκτησης παράκτιων χώρων.

Τέλος, σημείωσαν ότι πρέπει να ελέγχεται κάθε δράση στον ευρύτερο χώρο και να δημιουργηθούν εποπτικοί μηχανισμοί όπως το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back