Oikonomou pisoi Solarhub πίσω

Πρόσφυγες με αναπηρία: όταν οι δυσκολίες δεν είναι αρκετές

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/10/2017, 19:02

Οι εκθέσεις του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) για τα προβλήματα προσφύγων και αιτούντων άσυλο με αναπηρία παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση της Υποεπιτροπή της Βουλής για τα Θέματα των ΑμεΑ, από τις ερευνήτριες του διεθνούς οργανισμού κ.κ. Ε. Κοσσέ και Ε. Cerimovic.

Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπη Τζούφη, ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τεράστια ευθύνη για τον εγκλωβισμό αρκετών χιλιάδων ανθρώπων και πως πρέπει να επισπευσθεί η μετεγκατάσταση, ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Στην συνέχεια, μετέφερε την εμπειρία από την Ήπειρο, λέγοντας ότι «τα τοπικά νοσοκομεία περιέθαλψαν τους ανήλικους και ενήλικες πρόσφυγες και μετανάστες με αναπηρία, ενώ υπήρξαν παρεμβάσεις ώστε οι οικογένειες τους να μετεγκατασταθούν με προτεραιότητα».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα «Σχεδιάζοντας μαζί: Ενδυνάμωση προσφύγων με αναπηρία», με χρηματοδότηση από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ενώ πρότεινε να οργανωθούν επισκέψεις της Επιτροπής στις δομές φιλοξενίας, συνεπικουρούμενη από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ). Τόνισε πως είναι απαραίτητη η διαβούλευση με τους ανθρώπους που έχουν αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους και πρότεινε τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών σεμιναρίων των ατόμων που εργάζονται στην Ύπατη Αρμοστεία, αλλά και σε ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην παροχή σχετικών υπηρεσιών. Τέλος, έκανε λόγο για αντίστοιχες δράσεις του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) που χαρακτηρίστηκαν επιτυχείς, όπως η φροντίδα των παιδιών και οι εμβολιασμοί των προσφύγων και τόνισε τη σημασία της ανταλλαγής εμπειρίας με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back