Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 13-10-2021, 15:33
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα προϊστορικό στρώμα κατοίκησης αποκαλύφθηκε κοντά στη σύνδεση της οδού Στ. Νιάρχου με την περιφερειακή οδό Ιωαννίνων, κατά την υλοποίηση του έργου της ανακατασκευής της οδού Νιάρχου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, ήρθαν στο φως λείψανα προϊστορικής εγκατάστασης που χρονολογούνται στην Εποχή Χαλκού (2000-1100 π.Χ.). Τα λείψανα αυτά περιλαμβάνουν λίθινα εργαλεία, χειροποίητα, άβαφα λεπτότοιχα  και χονδρότοιχα αγγεία, ορισμένα από τα οποία διακοσμούνται με εμπίεστα ή πλαστικά μοτίβα («κομβία», «δισκία»).

«Πρόκειται για ένα ανασκαφικό σύνολο το οποίο μάς προσφέρει πολύτιμα στοιχεία και δεδομένα αναφορικά με την κατοίκηση στις παραλίμνιες εκτάσεις του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αντίστοιχες αρχαιολογικές μαρτυρίες είναι ιδιαίτερα περιορισμένες, και για τον λόγο αυτό η αποκάλυψη και η μελέτη του συγκεκριμένου συνόλου θα συμπληρώσει την αποσπασματική εικόνα που έχουμε για την οικιστική οργάνωση στην ενδοχώρα της Ηπείρου κατά τους ύστερους προϊστορικούς χρόνους» αναφέρεται.

Η ανασκαφική έρευνα διενεργείται υπό την επίβλεψη της Παρασκευής Γιούνη, τμηματάρχη Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Αρχαιολογικών Έργων, και από την Αγγελική Πανάτση, αρχαιολόγο του Τμήματος Προϊστορικών και κλασικών Αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, στο πλαίσιο του υποέργου «Αρχαιολογικές εργασίες και έρευνες» του έργου «Οδός Σταύρου Νιάρχου» το οποίο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020».

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
espa