Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 24-02-2019, 19:02
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Mηνύματα για σεβασμό του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και των συνθηκών, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την αντιφώνηση του στο επίσημο γεύμα, που παρέθεσε προς τιμήν του ο δήμαρχος της Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου.

Ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε τα γεγονότα «της εμβληματικής επετείου» και ανέδειξε τα μηνύματα, «τα οποία εμείς, οι Έλληνες, οφείλουμε, ως Λαός και ως

«Από την ιστορική Κόνιτσα στέλνουμε προς κάθε κατεύθυνση, κυρίως δε προς τους γείτονές μας, τ' ακόλουθα μηνύματα ως προς τα εθνικά μας Θέματα -άρα τα εθνικά μας δίκαια- με την πρόσθετη διευκρίνηση ότι η υπεράσπισή τους θεμελιώνεται, με αδιάσειστα τεκμήρια, όχι μόνον στο Διεθνές αλλά και στο ευρωπαϊκό δίκαιο, αφού είναι, προφανώς, και ευρωπαϊκά θέματα», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος

Ως προς το Κυπριακό τόνισε: «Με την αυτονόητη βεβαίως διευκρίνιση ότι αποτελεί διεθνές και, κυρίως, ευρωπαϊκό ζήτημα- επιδιώκουμε, το συντομότερο δυνατό, την δίκαιη και βιώσιμη λύση του. Όμως η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία συνεπάγονται στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων. Τούτο, είναι αντίθετο προς κάθε έννοια διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου».

Ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, «επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και ευνοούμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Αυτό όμως, προϋποθέτει εκ μέρους της Τουρκίας, ειλικρινή σεβασμό του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, καθώς και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, αναπόσπαστο μέρος του οποίου είναι και το πρόγραμμα «NATURA 2000». Άρα και οι διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947,οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και πλήρεις και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες, πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστές απ' όλους. Πολλώ δε μάλλον, όταν η αμφισβήτησή τους οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ως προς την τέως πΓΔΜ, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας πλέον, «ευνοούμε και την ευρωπαϊκή της προοπτική. Όμως, η προοπτική αυτή προϋποθέτει, εκ μέρους της, τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του ευρωπαϊκού κεκτημένου, άρα του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου, κατ' εξοχήν δε, της Συνθήκης των Πρεσπών. Η συνθήκη, πρέπει να ερμηνεύεται και να εφαρμόζεται, κατά το γράμμα της και το πνεύμα της, με τρόπο που δεν αφήνει ούτε ίχνος αλυτρωτισμού. Κατά συνέπεια, οιαδήποτε αντίθετη τακτική θα εμποδίζει, αυτονοήτως, την ευρωπαϊκή ενταξιακή πρόοδο της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Ως προς την Αλβανία, «η Ελλάδα δεν αντιτίθεται στην ευρωπαϊκή της προοπτική. Πλην όμως, μια τέτοια προοπτική, έχει ως αυτονόητη προϋπόθεση τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του διεθνούς και του ευρωπαϊκού Δικαίου, άρα τον σεβασμό όλων των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Επομένως, συμπεριφορές όπως αυτές έναντι της εθνικής ελληνικής μειονότητας, οι οποίες υποτιμούν βάναυσα την αξία της ανθρώπινης ζωής ή προσβάλλουν απροκαλύπτως θεμελιώδη δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, όπως επίσης συμπεριφορές στήριξης παντελώς ανυπόστατων δήθεν περιουσιακών δικαιωμάτων των αδίστακτων εγκληματιών συνεργατών των ναζί τσάμηδων, συνιστούν ανυπέρβλητο εμπόδιο για την απρόσκοπτη ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Παυλόπουλος εγκαινίασε και την έκθεση «Η Ήπειρος του ασημιού» που συνδιοργανώνει ο Δήμος Κόνιτσας με το Μουσείο Αλή Πασά και Προεπαναστατικής Περιόδου


Πηγή: ΑΠΕ

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα