Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το πράσινο και η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει»

Εικόνα του άρθρου Το πράσινο και η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/03/2019, 13:32
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κανονισμό πρασίνου, για πρώτη φορά, απέκτησε και επίσημα ο Δήμος Ιωαννιτών μετά την έγκρισή του από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η αρμόδια αντιδήμαρχος, Ελένη Βασιλείου, αναφέρθηκε στα πολλαπλά οφέλη του αστικού πρασίνου (μείωση θορύβου, περιορισμός της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αισθητική βελτίωση κ.λπ.), διαβεβαιώνοντας ότι για τον Δήμο Ιωαννιτών το πράσινο αποτελεί προτεραιότητα.

Προς την κατεύθυνση της αύξησης του οικολογικού αποτυπώματος στην πόλη, ο Δήμος προχωρά στη μελέτη για τον καθαρισμό, τις νέες φυτεύσεις, την πυροπροστασία και τη δημιουργία μονοπατιών σε 40 στρέμματα στο δασύλλιο της Ψιλής Γορίτσας, που βρίσκεται στην οδό Εφύρας.

Η κ. Βασιλείου περιέγραψε στη συνέχεια μια όχι και τόσο ανθηρή πραγματικότητα στα Γιάννενα: καταπάτηση χώρων πρασίνου για επέκταση τραπεζοκαθισμάτων, κλοπές εποχιακών φυτών, καταστροφή ή απομάκρυνση αστικού εξοπλισμού (παγκάκια, κάδοι, αρδευτικός εξοπλισμός). «Υπάρχει επομένως ανάγκη να προστατευτεί το πράσινο, αλλά και να γίνει η διαχείρισή του, όπλο βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων» τόνισε. Ο κανονισμός πρασίνου φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα εργαλείο διαχείρισης. Αφορά τους δημοτικούς κοινόχρηστους χώρους αστικού και περιαστικού πρασίνου του Δήμου Ιωαννιτών και περιλαμβάνει τόσο τους κανόνες και τις προδιαγραφές για την προστασία, την ορθή χρήση και λειτουργία τους, καθώς και τις αρχές, τις δεσμεύσεις και τις πολιτικές που επιδιώκουν να προστατεύσουν και να αναδείξουν το αστικό πράσινο.

Διέπεται δε από την αρχή της αντιστάθμισης και από  την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει». Όσο για την τελευταία αρχή, η κ. Βασιλείου σημείωσε ότι «δεν αποτελεί μόνο ένα απλό μέσο καταλογισμού του κόστους τυχόν φθοράς ή καταστροφής, αλλά αναδεικνύει την έννοια της ευθύνης που έχει ο κάθε πολίτης για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος, καθώς και το γεγονός ότι το περιβάλλον δεν είναι ένα αγαθό το οποίο ο καθένας μπορεί να το σπαταλά ελεύθερα και χωρίς συνέπειες.

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back