Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Πράσινο φως» για τον δρόμο των 4,3 χλμ.

Εικόνα του άρθρου «Πράσινο φως» για τον δρόμο των 4,3 χλμ.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/12/2021, 13:47
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Mετά από πολλές περιπέτειες, το οδικό έργο της ολοκλήρωσης του μεγάλου δακτυλίου της πόλης των Ιωαννίνων (κόμβος Πανηπειρωτικού Σταδίου-κόμβος Βογιάννου») ετοιμάζεται να πάρει τον δρόμο της υλοποίησης.

Η Ειδική Υπηρεσίας Διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020» έδωσε τη σύμφωνη γνώμη της για τη διαδικασία ανάθεσης του έργου, το οποίο υλοποιεί ο Δήμος Ιωαννιτών. Με τη σύμφωνη αυτή γνώμη, ο Δήμος Ιωαννιτών μπορεί να προχωρήσει στην υπογραφή του συμφωνητικού με την ανάδοχο εταιρία. Εκ των πραγμάτων, τα χρονικά περιθώρια είναι πιεστικά, καθώς το οδικό έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2023 (δεν αποκλείεται, βέβαια, να υπάρξει μια «γέφυρα» στο νέο ΕΣΠΑ).

Η δημοπράτηση του έργου έγινε τον Μάιο. Ο ανάδοχος είναι η εταιρία «Εργοδυναμική Πατρών», η οποία κατέθεσε την οικονομική προσφορά των 16,7 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ (μέση έκπτωση 32,43%). Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 24,8 εκατ. ευρώ. Οι διαδικασίες κατακύρωσης του αποτελέσματος άργησαν λόγω προσφυγής άλλης εταιρίας στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών –μια προσφυγή που απορρίφθηκε.

Το έργο της ολοκλήρωσης του μεγάλου δακτυλίου είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2019. Είχε προηγηθεί λίγους μήνες πριν η περιβαλλοντική αδειοδότηση. Ωστόσο, χρειάστηκαν σχεδόν δύο χρόνια για να γίνουν οι απαλλοτριώσεις.

Ο συγκεκριμένος οδικός άξονας έχει συνολικό μήκος περίπου 4.360 μ.. Ξεκινά από τον ήδη κατασκευασμένο ισόπεδο κυκλικό κόμβο στη συμβολή της λεωφόρου Γεννηματά με την οδό Βογιάννου και καταλήγει στη συμβολή της οδού πρόσβασης προς το Πανηπειρωτικό στάδιο με την οδό Ιωαννίνων της Ανατολής.

Το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία επτά ισόπεδων κυκλικών κόμβων (roundabouts), καθώς και παράπλευρων και κάθετων οδών για την ασφαλή σύνδεση και εξυπηρέτηση των παρόδιων ιδιοκτησιών. Επίσης σε τμήμα του έργου θα κατασκευαστεί διαδρομή αναψυχής για την εξυπηρέτηση πεζών και ποδηλάτων.

Υπενθυμίζεται ότι για το έργο αυτό έχουν εκφραστεί προβληματισμοί από τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων που έχει θέσει το ζήτημα της καταστροφής ενός υγρότοπου κοντά στην Ανατολή.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back