Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πράσινο φως για τα (διορθωμένα) led

Εικόνα του άρθρου Πράσινο φως για τα (διορθωμένα) led
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/07/2021, 17:09
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με μια λιτή της ανακοίνωση, η Περιφέρεια Ηπείρου κάνει γνωστό ότι η οικονομική επιτροπή* ενέκρινε σήμερα την επαναδημοπράτηση των έργων για την παροχή υπηρεσιών αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης του συστήματος των υποδομών του οδικού και αστικού φωτισμού των Δήμων Ιωαννιτών και Πρέβεζας, με τροποποίηση των αρχικών όρων της διακήρυξης, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών.

Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση των led που απασχολεί την πόλη των Ιωαννίνων εδώ και δύο χρόνια και που έχει προκαλέσει έντονη αμφισβήτηση του τρόπου υλοποίησης της παρέμβασης αυτής με Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) μέσω του μηχανισμού ELENA της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. 

Μετά από μια μακρά περίοδο πολιτικής αντιπαράθεσης, επιχειρηματολογίας και προβληματισμού που παραμένει, η δημοτική αρχή Ιωαννίνων, μέσω της οικονομικής επιτροπής όπου διαθέτει την πλειοψηφία, προχώρησε στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου. Ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού με led, προϋπολογισμού 19,2 εκατ. ευρώ, βγήκε στον αέρα στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2020, με φορέα δημοπράτησης την Περιφέρεια Ηπείρου. Τρεις μήνες μετά, τον Μάρτιο, η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών ακύρωσε τους διαγωνισμούς για τα led τόσο στον Δήμο Ιωαννιτών όσο και στον Δήμο Πρέβεζας.

Όσον αφορά τον διαγωνισμό για τον Δήμο Ιωαννιτών, η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών εντόπισε μεταξύ άλλων ελλείψεις στα στοιχεία για τις υπάρχουσες υποδομές του δικτύου οδοφωτισμού αλλά και για τις ποσότητες των νέων φωτιστικών που απαιτούνται. Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης είχε υποστηρίξει αρχικά ότι δεν θα χρειαστεί πάνω από ένας μήνας για να γίνουν οι απαιτούμενες διορθώσεις στη διακήρυξη (μάλιστα είχε επικαλεστεί και ένα χαρτί (!) από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών).

Τελικά, χρειάστηκαν τέσσερις μήνες. Στη σημερινή ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου, δεν γίνεται καμία αναφορά στις διορθώσεις που έγιναν και στη σημασία τους (αν υφίσταται) στο αντικείμενο του έργου.

Όπως και να’ χει, η Περιφέρεια Ηπείρου, σε συνεργασία με τους Δήμους Ιωαννιτών και Πρέβεζας, ετοιμάζεται για τους νέους διαγωνισμούς.

*Η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη, και χωρίς τη δυνατότητα κάλυψης από τα τοπικά ΜΜΕ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back