Oikonomou pisoi Solarhub πίσω

Πράσινη ανάπτυξη, τραπεζικό σύστημα και κοινωνική πολιτική

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/02/2020, 11:05

Στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής που συζήτησε τη «στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μία πράσινη και δίκαιη οικονομία» προέδρευσε ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης. Παρόντες ήταν ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Καλογιάννης είπε μεταξύ άλλων ότι «για πρώτη φορά ενσωματώνονται οι στόχοι των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, θέτοντας ουσιαστικά την αειφορία στο επίκεντρο της οικονομικής διακυβέρνησης, παράλληλα με τις δράσεις για κοινωνική σύγκλιση», καθώς και ότι «η Πράσινη Συμφωνία έχει στόχο να κινητοποιήσει κεφάλαια ύψους 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ την επόμενη δεκαετία, για τη στήριξη βιώσιμων επενδύσεων μέσω του προϋπολογισμού της Ε.Ε.». 

Ακόμα αναφέρθηκε στην «ιδιαίτερα σημαντική η πρόταση της νέας Επιτροπής για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού επιδόματος ανεργίας, στη βάση ενός συστήματος αντασφάλισης.  Θα θέλαμε να ενημερωθούμε για τις προθέσεις της Επιτροπής αναφορικά με τη δυνατότητα να υπάρξει στην ευρωζώνη ένας δημοσιονομικός προσανατολισμός φιλικότερος προς τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, στο πλαίσιο της ευελιξίας του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».


Κλείνοντας τόνισε ότι «στο δημοσιονομικό πεδίο η Ελλάδα πετυχαίνει τους στόχους, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2020, θα είναι υψηλότερος του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έδαφος είναι ώριμο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να δείξουν ευελιξία στα δημοσιονομικά ζητήματα και να δώσουν στην Ελλάδα επιπλέον δημοσιονομικό χώρο, όπως η μείωση του στόχου του υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος».

Σημειωτέον ότι ο κ. Τζεντιλόνι, σε συνέντευξή του κατά την επίσκεψη στην Ελλάδα, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν ότι η κατάργησή της αποτελεί δέσμευση-κλειδί για την Ελλάδα», αλλά χωρίς αυτό να απαγορεύει «α καθιερωθεί ένα ειδικό δίχτυ ασφαλείας για τις φτωχότερες εισοδηματικές ομάδες».



ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back