Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πόσο καλό είναι το Queen’s Gambit;

Εικόνα του άρθρου Πόσο καλό είναι το Queen’s Gambit;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/11/2020, 02:05
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ο «ελιγμός της βασίλισσας» είναι δύο πράγματα, αυτή την περίοδο: ένα από τα πιο γνωστά ανοίγματα στο σκάκι και η καλύτερη νέα σειρά του Netflix.

To 1983 ήταν και βιβλίο του Γουώλτερ Τέβις, που αν δεν το ξέρετε, έγραψε επίσης τα βιβλία στα οποία βασίστηκε το «Χρώμα του χρήματος», το «Hustler» με τον Πωλ Νιούμαν και ο «Άνθρωπος που έπεσε στη Γη» με τον Μπόουι.

Το βιβλίο του Τέβις αντέστρεψε μερικά πραγματικά χαρακτηριστικά διαχρονικών ηρώων του κόσμου του σκακιού, φτιάχνοντας την Μπεθ Χάρμον, την πρωταγωνίστρια που ενσαρκώνει ιδανικά η Ένια Τέιλορ-Τζόι, η τύπισσα με τα παράξενα (και σαγηνευτικά) χαρακτηριστικά προσώπου.

Το Queen’s Gambit είναι μια καλή (και ακριβή) παραγωγή, που εμπλέκει διάφορους  πρωτοκλασάτους του Χόλιγουντ. Καταρχάς, τη φτιάχνουν ο Σκοτ Φρανκ, ο «Logan» δηλαδή (το πιο καλό X-men των τελευταίων ετών) και ο Άλαν Σίαχ που υπογράφει με το ψευδώνυμο Άλαν Σκοτ. Ο τελευταίος έχει και μια ενδιαφέρουσα ιστορία καριέρας, καθώς ήταν για χρόνια στέλεχος του Glenlivet, του γνωστού ουίσκι. Αργότερα, έκανε παραγωγή σε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες των ‘90s.

Η μίνι σειρά του Netflix κερδίζει σε ένα πολύ βασικό σημείο: Δεν είναι μόνο για φανατικούς σκακιστές-τριες. Επίσης, δεν ξεχειλώνει την τάση χειραφέτησης στην τέχνη, παρότι η κεντρική της αναφορά είναι σαφώς φεμινιστική. Επίσης, εκμεταλλεύεται εξαιρετικά το «χρώμα εποχής», που άλλες σειρές όπως το Ratched, το «ξελιγώνουν», με κουραστικό αποτέλεσμα.

Εν συντομία, πρόκειται για την ιστορία ενός κοριτσιού-θαύματος στο σκάκι, με χαρακτηριστικά που προσιδιάζουν αρκετά στον Μπόμπι Φίσερ, εξίσου παράξενο τύπο και γκρανμαίτρ. Όσο για το queen’s gambit, είναι μια από τις παλιότερες καταγεγραμμένες κινήσεις στο παιχνίδι, που έγινε πιο διάσημη και χρησιμοποιήθηκε με διάφορες βαριάντες από τη δεκαετία του ’20 και μετά.  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back