Η εποχή που διανύουμε μοιάζει με «άνοιξη του real estate», λόγω κυρίως της ανάπτυξης των υπηρεσιών και του τουρισμού εις βάρος της παραγωγής και την προσέλκυση μεγάλοεπενδυτών, στους οποίους εκχωρείται… γη και ύδωρ.
Πόσο γρήγορα όμως μπορεί να πουλήσει ένας ιδιοκτήτης το ακίνητό του;
Μια απάντηση στο ενδιαφέρον ερώτημα, επιχειρεί να δώσει η διαδικτυακή πλατφόρμα αγγελιών Spitogatos.gr, χρησιμοποιώντας στοιχεία που προέρχονται από την κίνηση της πλατφόρμας καθαυτής.
Το τρίτο τρίμηνο του 2024 λοιπόν, τα ακίνητα από την Ήπειρο που ανακοινώθηκαν προς πώληση στο Spitogatos.gr, χρειάστηκε λίγο παραπάνω από 6 μήνες για να αλλάξουν ιδιοκτήτες-τριες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2024, ένα ακίνητο στην Ήπειρο πωλήθηκε σε διάστημα από 6 ως 6,6 μήνες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας πλατφόρμας, οι τιμές πώλησης ακινήτων στην Ήπειρο συνεχίζουν να ανεβαίνουν: το τρίτο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2023, στο νομό Ιωαννίνων το τετραγωνικό κόστιζε 1.471 ευρώ, αυξημένο κατά 5,60%. Οι τιμές είναι μέσες και συνήθως, είναι αρκετά ακριβότερες.
Στην Πρέβεζα ένα σπίτι κόστιζε κατά μέσο όρο 1.700 ευρώ το τετραγωνικό (επίσης αυξημένο κατά 5,40%), ενώ στη Θεσπρωτία οι τιμές είχαν υποχωρήσει κατά 7,40%, στα 1.292 ευρώ το τετραγωνικό.
Όλα αυτά καταγράφονται λίγο πριν ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα δανειοδότησης για απόκτηση πρώτης κατοικίας, με πιο ευνοϊκούς όρους τραπεζικών δανείων, από τους αγοραίους.
Το πρόγραμμα αναμένεται να ανοίξει στις 15 Ιανουαρίου, με διευρυμένα ηλικιακά όρια (φτάνει πλέον μέχρι τα 50 έτη). Οι δε τιμές αναμένεται να «αναπροσαρμοστούν», σύμφωνα (και) με τον καιροσκοπισμό που διαπνέει συχνά την αγορά ακινήτων…