Περίπου 926 εκατομμύρια ευρώ είναι το υπόλοιπο των δανείων που «εδρεύουν» στην Ήπειρο. Από αυτά, η μερίδα του λέοντος είναι στο νομό Ιωαννίνων, όπως είναι λογικό, περί τα 610 εκατ. ευρώ (Τράπεζα της Ελλάδας, Οκτώβριος 2024).
Το ελαφρά εντυπωσιακό είναι ότι η Ήπειρος είναι η έβδομη Περιφέρεια σε ποσά δανείων, σε όλη τη χώρα. Παρότι η Περιφέρεια δεν αντιπροσωπεύει κάποιο από τα μεγαλύτερα ΑΕΠ στην Ελλάδα, έχει ωστόσο αρκετά ισχυρή χρηματοπιστωτική παρουσία.
Καταρχάς, τα ποσά των δανείων, τον Οκτώβριο του 2024 είναι τα χαμηλότερα της τελευταίας διετίας και σημαντικά πιο κάτω, από τα υψηλότερα της τελευταίας πενταετίας.
Η Ήπειρος εμφανίζει μια ισχυρή χρηματοπιστωτική εικόνα. Σύμφωνα με την επεξεργασία του ΙΟΒΕ στην πρόσφατη έκθεσή του, το 2023 στην Ήπειρο, κάθε κάτοικος της περιοχής είχε 3,1 τραπεζικούς λογαριασμούς στην κατοχή του. Το στοιχείο αυτό φέρνει την Περιφέρεια περίπου στη μέση του σχετικού πίνακα.
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ η Αττική, η Ήπειρος και η νησιωτική Ελλάδα καταγράφουν υψηλά επίπεδα καταθέσεων, τα οποία ξεπέρασαν το 2023 το 100% του ΑΕΠ στις εν λόγω περιφέρειες. Αντιθέτως, χαμηλά ποσοστά τραπεζικών καταθέσεων καταγράφονται στην Στερεά Ελλάδα, τη Δυτική Μακεδονία και τη Δυτική Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, οι τραπεζικές καταθέσεις της Περιφέρειας Ηπείρου υπερκάλυπταν το περιφερειακό ΑΕΠ και αντιστοιχούν στο 94,3% του μέσου όρου στον συγκεκριμένο δείκτη, για όλη τη χώρα.
Επίσης, την ίδια περίοδο (2023), σε κάθε κάτοικο της Ηπείρου αντιστοιχούσε περίπου το 1,5% των υπολοίπων επιχειρηματικών δανείων.
Η Ήπειρος είναι 8η Περιφέρεια σε δάνεια ανά κάτοικο και 7η στη σχέση υπολοίπου επιχειρηματικών δανείων προς το ΑΕΠ.
Τέλος, ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο για τη δανειοδότηση στην Ήπειρο είναι ότι η αξία υπολοίπου επιχειρηματικών δανείων προς καταθέσεις (2023) στην Περιφέρεια, είναι 21,4%.
Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι σε όλη την Ήπειρο, μέχρι τον Οκτώβριο του 2024 έχουν εκχωρηθεί 159 εκατ. ευρώ σε νέα δάνεια.
- Το 2020 είχαν εγκριθεί 129 εκατ. ευρώ
- Το 2021, 102 εκατ. ευρώ.
- Το 2022, 192 εκατ. ευρώ.
- Το 2023, 130 εκατ. ευρώ
Σημειώνεται ότι πρόκειται για ποσά δανείων και όχι για αριθμό συμβάσεων. Οι επιχειρήσεις, μέσω θεσμικών εκπροσώπων όπως πχ το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, διαμαρτύρονται για τη «σφιχτή» δανειακή πολιτική, ειδικότερα προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Τα συγκεκριμένα στοιχεία δεν παρουσιάζουν τα εξυπηρετούμενα και μη δάνεια. Υπενθυμίζεται ότι αρκετά δάνεια έχουν περάσει σε servicers, πράγμα που ναι μεν δημιουργεί θετικότερη εικόνα για τα μη εξυπηρετούμενα στο επίσημο τραπεζικό σύστημα, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη για τους δανειολήπτες.
(πηγές: Τράπεζα της Ελλάδας, δάνεια ανά Περιφέρεια Οκτώβριος 2024 και ΙΟΒΕ Έκθεση οικονομικών και κοινωνικών τάσεων στις ελληνικές περιφέρειες Νοέμβριος 2024).