ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Πολλές οι άμεσες προκλήσεις»

Εικόνα του άρθρου «Πολλές οι άμεσες προκλήσεις»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/03/2019, 17:06
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Την Ένωση Αγροτών επισκέφθηκε την περασμένη Δευτέρα ο Χρήστος Μαντάς, βουλευτής Ιωαννίνων και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαντάς, συνοδευμένος από το γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος  Άρη Σπέγγο.

Συνομίλησε με τον πρόεδρο Χριστόδουλο Μπαλτογιάννη και μέλη της διοίκησης, καθώς και εργαζόμενους και παραγωγούς. Κύριο θέμα ήταν η πρόταση για δημιουργία Συνεταιριστικής Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Γάλακτος.

Οι παραγωγοί ενημέρωσαν τον  κ. Μαντά για την κατάσταση της Ένωσης και το σχεδιασμό της, καθώς επίσης και ότι πλέον, δεν υπάρχει ασφαλιστική ή φορολογική οφειλή.

Ακόμα, αναφέρθηκαν στην προσπάθεια που γίνεται για ανάπτυξη της αμπελοκαλλιέργειας της ντεμπίνας στην αμπελουργική ζώνη και  τον εφοδιασμό με καλής ποιότητας πρώτης ύλης για το  οινοποιείο της, κ.α.

Οι συνεταιριστές εξέφρασαν και προβληματισμούς όπως η φορολογία, η ασφάλιση και το κόστος παραγωγής, καθώς και οι χαμηλές τιμές πώλησης του γάλακτος και η δυσκολία που αντιμετωπίζει η ομάδα παραγωγών στην προώθηση των προϊόντων της στις βιομηχανίες του κλάδου. «Συχνά προτιμούν την  αγορά προϊόντων από μεμονωμένους παραγωγούς» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση ότι είπαν οι συνεταιριστές, μεταξύ άλλων.

Ο κ Μαντάς από τη μεριά του δήλωσε πως «παρακολουθούσε και θα εξακολουθεί να παρακολουθεί από κοντά τα ζητήματα της αγροτικής παραγωγής ενώ αναφέρθηκε και στις σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει πάρει η παρούσα κυβέρνηση με στόχο την ανάπτυξη αγροτικού τομέα» και αναφέρθηκε σε μια σειρά μέτρα όπως το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ για τη βασική ενίσχυση, η μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, κ.α.

«Η  κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν πλήρη συνείδηση ότι τα προβλήματα του αγροτικού τομέα και της κτηνοτροφίας παραμένουν πολλά και δύσκολα, παρά τα βήματα που έχουν γίνει» τόνισε ο κ. Μαντάς και πρόσθεσε ότι «έχουμε μπροστά μας πολύ δύσκολες μάχες, όπως την αναθεώρηση της ΚΑΠ, την οποία θέλουμε να δώσουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους λαμβάνοντας υπ όψιν μας και τις προτάσεις του αγροτικού κόσμου», αλλά και ότι η μεγαλύτερη πρόκληση  «είναι με βάση και το νέο θεσμικό πλαίσιο , οι αγρότες , οι κτηνοτρόφοι, οι παραγωγοί να βρεθούν μαζί σε ομάδες παραγωγών, σε συνεταιρισμούς κλπ με όρους διαφάνειας, λογοδοσίας αλλά και με όρους μιας νέας ποιότητας, μιας νέας αποτελεσματικότητας για μια σύγχρονη αγροτική παραγωγή σε όφελος των πολλών σε όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας και τα παραδείγματα από τα Γιάννενα είναι ενθαρρυντικά».




ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back