Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Πολλά σοβαρά προβλήματα» στα σχολεία

Εικόνα του άρθρου «Πολλά σοβαρά προβλήματα» στα σχολεία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/09/2020, 17:27
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου συναντήθηκε σήμερα Πέμπτη με τον πρόεδρο της ΠΕΔ Ηπείρου Χρήστο Ντακαλέτση και συζήτησε μαζί του, την ετοιμότητα για τη νέα σχολική χρονιά. Αναφέρει επίσης ότι ανάλογο αίτημα συνάντησης έχει απευθύνει στη δημοτική αρχή Ιωαννίνων, χωρίς όμως να πάρει απάντηση.

Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο, διαπιστώθηκαν «σοβαρά προβλήματα» και ανάγκη άμεσης στελέχωσης με προσωπικό.

Ειδικά για τις σχολικές καθαρίστριες, το Εργατικό Κέντρο αναφέρει ότι η μεγάλη πλειοψηφία εργάζεται με καθεστώς ημιαπασχόλησης παρά το γεγονός ότι καλείται να αντεπεξέλθει σε αυξημένο φόρτο εργασίας και ότι σχολικές καθαρίστριες που εργάζονται με πλήρη απασχόληση καλούνται στο ωράριο τους να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε 2-3 σχολικές μονάδες. Επίσης, υπογραμμίζει το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός σχολικών καθαριστριών με πολυετή εμπειρία έμειναν άνεργες  «λόγω της απαράδεκτης διάταξης περί ιθαγένειας και της απαίτησης προσκόμισης πιστοποιητικού ελληνικής γλωσσομάθειας».

Επίσης, το Εργατικό Κέντρο κατέγραψε έλλειψη ή ανυπαρξία μέτρων ατομικών προστασίας και αναφέρει ότι «αποτελεί πρόκληση η παρούσα κατάσταση όταν, για παράδειγμα, μόνο στον Δήμο Ιωαννιτών το αποθεματικό στη σχολική επιτροπή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι 600.000€ και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης 400.000€, χρήματα ανεπαρκή για την κάλυψη όλων των αναγκών που όμως δεν διατίθενται».

Τέλος, σημειώνει ότι στις έδρες των Δήμων και ειδικά στα Γιάννενα, υπάρχουν πολλά τμήματα με αριθμό 25-26 μαθητών ανά τάξη, ενώ «αποδεδειγμένα σε αριθμό σχολικών μονάδων υπάρχουν κενές αίθουσες λόγω συγχωνεύσεων των προηγούμενων χρόνων».  

Το ΕΚΙ ζήτησε από την ΠΕΔ τα εξής:

Επανεξέταση του προγραμματισμού προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα των σχολείων για το 2021. Να αρθεί η διάταξη περί ελληνικής ιθαγένειας και πιστοποιητικού ελληνικής γλωσσομάθειας.

  • Οι Δήμοι να αιτηθούν πρόσθετη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των αναγκών σε μέσα ατομικής προστασίας, διενέργειας επαναλαμβανόμενων τεστ covid κτλ. σε όλες τις σχολικές μονάδες.
  • Με πρωτοβουλία του ΕΚΙ και της ΠΕΔ Ηπείρου άμεσα να λυθεί το ζήτημα της εκπαίδευσης  του προσωπικού καθαριότητας, στην τήρηση των πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ, κατά Δήμο, από επιστημονικό δυναμικό μέσα από τα προγράμματα επιμόρφωσης που προβλέπονται για το προσωπικό των Δήμων.
  • Κάθε Δήμος να διερευνήσει για επιπλέον χώρους (ΚΑΠΗ, Κληροδοτήματα, ενοικίαση χώρων κ.α.) που μετά από αναγκαίες ενέργειες μπορούν να φιλοξενήσουν σχολικά τμήματα στην κατεύθυνση αποσυμφόρησης των ήδη μεγάλων σχολικών τμημάτων. Οι δημοτικές αρχές να αιτηθούν τη συγκρότηση νέων τμημάτων προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

«Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία του λαού χωρίς να μεταθέτει το κόστος αυτής και την ατομική ευθύνη στον καθένα μας.  Αναμένουμε το ταχύτερο δυνατό τις αναγκαίες ενέργειες από την πλευρά της ΠΕΔ Ηπείρου στην παραπάνω κατεύθυνση», τονίζει.

Τέλος, καλεί στην κινητοποίηση των σχολικών καθαριστριών, Παρασκευή 11/9, 12 το μεσημέρι, στο δημαρχείο. Στην ίδια συγκέντρωση καλεί και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back