Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 6-08-2020, 19:52
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η πρόταση της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων για την κατασκευή κόμβων στην πόλη δεν κατάφερε να περάσει από την αξιολόγηση της Διαχειριστικής Αρχής του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020» και κατά επέκταση να εξασφαλίσει χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ. Πρόκειται για ένα έργο, συνολικού προϋπολογισμού 2,4 εκατ. ευρώ.

Με το έργο αυτό (συν άλλα δύο: «έξυπνα» φανάρια και προμήθεια απορριμματοφόρων, για τα οποία αναμένονται οι αποφάσεις ένταξης), η δημοτική αρχή επιχείρησε να… γεμίσει το κενό στην πρόσκληση 81 του επιχειρησιακού προγράμματος, στην οποία η πρώην δημοτική αρχή είχε προγραμματίσει να υποβάλλει το έργο της αντικατάστασης του οδοφωτισμού με λαμπτήρες led, με προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ, και να δείξει ότι έχει σχέδιο.

Από τις εξελίξεις, είναι προφανές ότι η δημοτική αρχή βιάστηκε, ή ότι θεώρησε πως θα επιλυθούν στη διαδρομή οι όποιες εκκρεμότητες. Οι λόγοι της απορριπτικής απόφασης της Διαχειριστικής Αρχής κάθε άλλο παρά «εντελώς τυπικοί» είναι, όπως τους χαρακτήρισε στη χτεσινή ανακοίνωσή του το Δημαρχείο. Δεν είναι τυπικότητα ούτε η απουσία περιβαλλοντικής αδειοδότησης ούτε οι εκκρεμότητες στην παραχώρηση έκτασης από άλλον φορέα. Η δημοτική αρχή πάντως θα διεκδικήσει την υλοποίηση του έργου με την εκ νέου υποβολή του για ένταξη.

Την ίδια ώρα, σε πολιτικό επίπεδο, επιλέγει να επικεντρώσει στη «μάχη» της με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Για το συγκεκριμένο θέμα βρίσκεται στο στόχαστρό της η παράταξη της Τατιάνας Καλογιάννη, η οποία και ανέδειξε την απορριπτική απόφαση της Διαχειριστικής Αρχής, καταγγέλλοντας τη δημοτική αρχή για «προχειρότητα». Η δημοτική αρχή έσπευσε να απαντήσει και να χαρακτηρίσει την κ. Καλογιάννη «επικεφαλής της Ηνωμένης Αντιπολίτευσης» (διαβάστε εδώ).

«Από ευφυολογήματα καλά πάει η δημοτική αρχή. Από ουσία όμως μηδέν» είναι η σημερινή απάντηση της παράταξης της κ. Καλογιάννη. Η παράταξη αρνείται ότι επιχαίρει «για τη νέα αποτυχία της δημοτικής αρχής», ενώ τονίζει ότι δεν κινδυνολογεί. «Θλίβεται μόνο για την ανεπάρκεια που δείχνει ο Δήμος μας, ο 10ος σε μέγεθος στην Ελλάδα, υπό τη σημερινή του διοίκηση… Γιατί, κάθε συμπολίτης μας καταλαβαίνει ότι αν δεν είστε ικανοί να συμπληρώσετε έναν φάκελο για απλούς κυκλοφοριακούς κόμβους, είναι αδύνατο να υλοποιήσετε τα σοβαρά έργα που έχει ανάγκη το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Και ο χρόνος τρέχει…» καταλήγει.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
kaissa 2