Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πολεμικό το κλίμα

Εικόνα του άρθρου Πολεμικό το κλίμα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/09/2019, 17:19
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η επόμενη μέρα της ταραγμένης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου βρήκε την πόλη με το πρόβλημα των σκουπιδιών να παραμένει στους δρόμους, αλλά και το πολιτικό κλίμα, το ίδιο τεταμένο.

Ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ στις πρωινές δηλώσεις του είπε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει οργανωμένο σχέδιο υπονόμευσης της δημοτικής αρχής και του δημάρχου», κατηγορώντας βασικά τις τρεις από τις πέντε παρατάξεις της αντιπολίτευσης για το γεγονός ότι δεν πέρασε η πρόταση για εκχώρηση της αποκομιδής σε ιδιώτες, στο δημοτικό συμβούλιο.

Ανέλαβε και την ευθύνη του ως δήμαρχος, λέγοντας ότι αυτός και η δημοτική αρχή θα κάνουν «το καλύτερο στο πλαίσιο του εφικτού» για να μην υπάρξει πρόβλημα, ειδικά από το Νοέμβριο που θα λήξει και η τελευταία σύμβαση με ιδιώτη. Γιατί αυτή τη στιγμή, σε δύο δημοτικές ενότητες, η αποκομιδή γίνεται από ιδιώτες…

Ο κ. Ελισάφ πάντως δεν έδειξε σημάδια συναίνεσης, παρά την πολιτική ήττα που υπέστη η δημοτική αρχή στη δεύτερη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Απέδωσε ευθύνη στις «τρεις ετερογενείς παρατάξεις», δηλαδή την Ενότητα Πολιτών, την «Ιωάννινα 2023» και τους «Πολίτες για την Ανατροπή», ενώ για την (εξίσου ετερογενή) σύμπραξη της δημοτικής αρχής με τις παρατάξεις «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» και «Γιάννενα τώρα», προτίμησε το χαρακτηρισμό «συνασπισμός».

Για την αντιπολίτευση, είπε συγκεκριμένα ότι ο μεν πρώην δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας «έχει ξεχάσει την αναποτελεσματική διοίκηση όλη αυτή την τελευταία πενταετία» αποδίδοντάς του τη βασική ευθύνη για την «υποβάθμιση των υπηρεσιών του Δήμου και της υπηρεσίας καθαριότητας». Για την κα Τατιάνα Καλογιάννη, ότι διέψευσε όσα έλεγε στην προεκλογική της εκστρατεία, ειδικά για την ιδιωτική πρωτοβουλία «και οραματίζεται το μαγικό 2023». Για τον κ. Λάζαρο Νάτση, ότι η παράταξή του «αντιπολιτευόταν σε όλη την προεκλογική περίοδο και πριν την έναρξή της ακόμα, την παράταξή μας». Σημειωτέον, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε επίσημα την παράταξη Νάτση, η εκλογική βάση του, αλλά και η κομματική οργάνωση «διχάστηκαν» ανάμεσα στις δύο παρατάξεις.

Επανέλαβε ότι οι προσλήψεις της «3Κ» προκήρυξης δεν θα βοηθήσουν σημαντικά, καθώς για διάφορους λόγους, μόνο 3 εργαζόμενοι μπορούν να δουλέψουν στα απορριμματοφόρα.

Ο κ. Ελισάφ ήταν επιθετικός και προς τους συνδικαλιστές. Μίλησε για «αδόκιμη συμμετοχή μικρής μερίδας εργαζόμενων» στα γεγονότα του δημοτικού συμβουλίου και ουσιαστικά έκανε μια προειδοποίηση, λέγοντας ότι «αυτοί ναρκοθετούν το δημόσιο χαρακτήρα» της υπηρεσίας. Συνέχισε, προσθέτοντας ότι ίσως «ήθελαν να διασκεδάσουν το πολύ μικρό ποσοστό απεργίας στον Δήμο που ήταν 2%». Την ίδια μέρα της απεργίας, ήταν η αρχική πρόσκληση για το δημοτικό συμβούλιο και ο κ. Ελισάφ είχε εκφράσει από μικροφώνου την άποψη ότι η απογευματινή συνεδρίαση δεν επηρεάζει την απεργία, αλλά και ότι η δημοτική αρχή δεν επιβάλλει στους εργαζόμενους να μη συμμετάσχουν.

Το θέμα, εκτός από την πολιτική πολεμική και τη σαφή ένδειξη ότι η απαιτούμενη συναίνεση στο δημοτικό συμβούλιο δεν υπάρχει, είναι τι θα γίνει με τα απορρίμματα. Ο κ. Ελισάφ τόνισε ότι θα ενημερώσει εκ νέου, μόλις είναι έτοιμος, αλλά και ότι «θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες του νομικού πλαισίου». Κάλεσε δε τους πολίτες και τους καταστηματάρχες να στηρίξουν τη δουλειά της υπηρεσίας καθαριότητας, η οποία αναμένεται πολύ δύσκολη τους επόμενους μήνες.

 Σε μια αποστροφή του λόγου του, ο κ. Ελισάφ, σχετικά με τις επιλογές της δημοτικής αρχής, είπε «ο καθείς και τα όπλα του»…

 

 

ΣΧΟΛΙΑ
Nikos Dallas
Οποίος σπέρνει ανέμους, θερίζει καταιγίδες. Ο ελισαφ ενώ ήξερε ότι δεν έχει την πλειοψηφία τσιγκουνεύτηκε στις συνεργασίες για να μη χάσει την εξουσία. Ήξερε ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτε με αυτόν τον τρόπο, αλλά δεν τον ενδιαφέρει η πόλη, μόνο η προσωπική του προβολή. Κρίμα γιατί στο τέλος θα πουλήσουνε και το Παραμύθι ότι «εμείς θέλαμε, αλλά δεν μας αφήσανε»
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back