Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ποιος θα προλάβει το… ΙΕΚ στην Αλβανία;

Εικόνα του άρθρου Ποιος θα προλάβει το… ΙΕΚ στην Αλβανία;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/11/2019, 12:46
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δύο βουλευτές των Ιωαννίνων, του ίδιου κόμματος (της ΝΔ), διεκδικούν με δύο ξεχωριστές ερωτήσεις, τη δημιουργία παραρτήματος του δημόσιου ΙΕΚ στην Αλβανία.

Πέρα από το γεγονός ότι το αίτημα αφορά τη λειτουργία ενός δημόσιου εκπαιδευτικού φορέα σε ξένη χώρα, έστω και με ελληνικό στοιχείο, οι κ.κ. Μαρία Κεφάλα και Γιώργος Αμυράς, επέλεξαν «ξεχωριστούς δρόμους» για τις ερωτήσεις τους.

Η κα Κεφάλα ζητάει από την υπουργό «να δει όλες τις προοπτικές που υπάρχουν είτε για τη δημιουργία Αυτόνομου Ελληνικού Δημόσιου ΙΕΚ είτε παραρτήματος του ΙΕΚ Ιωαννίνων, καθώς σε κάθε περίπτωση δεκάδες νέοι της ελληνικής μειονότητας, από περισσότερα από 90 χωριά , θα έχουν μια ουσιαστική μεταλυκειακή εκπαιδευτική επιλογή στη μητρική τους γλώσσα».

Ο κ. Αμυράς στη δική του ερώτηση είναι κάπως πιο προσεκτικός: «Η εθνική ελληνική μειονότητα της Αλβανίας που αριθμεί έως 300.000 μέλη σε 99 χωριά, χρειάζεται ένα εξελιγμένο εκπαιδευτικό σύστημα που θα δίνει τη δέουσα προσοχή και σεβασµό στις ιδιαιτερότητες των µελών της. Σημειώνεται ότι όποιες αλλαγές έχουν επιτευχθεί είναι απόρροια της πίεσης που ασκείται από την ελληνική κοινότητα».




ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back