Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ποιοι οπλίζουν παιδιά εναντίον παιδιών;

Εικόνα του άρθρου Ποιοι οπλίζουν παιδιά εναντίον παιδιών;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/03/2019, 21:51
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Χρειάστηκαν τρία περιστατικά μέσα σε ένα χρόνο για να «κινητοποιηθούν» οι αρχές και να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι των επιθέσεων στην Κόνιτσα. Διαδοχικά, στόχος έγιναν φοιτητές και φοιτήτριες του θερινού σχολείου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που γίνεται κάθε καλοκαίρι στην Κόνιτσα.

Αργότερα ο ίδιος ο υπεύθυνος του θερινού σχολείου Βασίλης Νιτσιάκος έγινε στόχος ενέδρας στην περιοχή της Κόνιτσας, από ακροδεξιούς που τον απείλησαν.

Οι δράστες όμως, που όπως φαίνεται «συμπίπτουν» ως πρόσωπα στις επιθέσεις και έχουν αναφορά στην ακροδεξιά και στη νεοναζιστική ΧΑ, δεν σταμάτησαν. Τελευταίο περιστατικό είναι η επίθεση σε ανήλικους μετανάστες που έπαιζαν σε γήπεδο της Κόνιτσας. Η κατακραυγή αυτή τη φορά έσπασε το φράγμα της σιωπής και η αστυνομία διατείνεται με ανακοίνωσή της ότι γνωρίζει τους δράστες: ένας 30χρονος, τρεις ανήλικοι και ένας ακόμα ενήλικος που αναζητείται, σύμφωνα με το αστυνομικό δελτίο του Σαββάτου. 

Οι ενήλικοι φέρονται να είναι μέλη της τοπικής κοινωνίας και του γειτονικού Ζαγορίου και να συνδέονται κατά περίπτωση με το χώρο της ΧΑ, με παρουσία στην κηδεία του Κώστα Κατσίφα που σκοτώθηκε σε ένοπλη σύγκρουση με τις αλβανικές ειδικές δυνάμεις. Επίσης, ένας τουλάχιστον εξ αυτών φέρεται να έχει οργανωτική σχέση με την ακροδεξιά και να έχει εμπλακεί και σε άλλο επεισόδιο, πέρυσι το καλοκαίρι στη Βίτσα. 

Το περιφερειακό συμβούλιο αποφάσισε να βγάλει ψήφισμα, το οποίο δεν έχει βγει ακόμα. Ενδιαφέρον θα έχει εάν το ψήφισμα θα είναι ομόφωνο ή όχι, λόγω της παρουσίας της ΧΑ στο συμβούλιο. Ο σύμβουλος της Χ.Α. περισσότερο αμύνθηκε ρωτώντας τον Μάκη Χατζηεφραιμίδη πώς γνωρίζει ότι πρόκειται «για άτομα που καθοδηγούνται από τους επικεφαλής τους από μακριά».

Η στάση του περιφερειακού συμβουλίου περισσότερο ενέπλεξε τα πράγματα παρά πρόσφερε κάτι στην υπόθεση, με ευθύνη τόσο του προεδρείου και της περιφερειακής αρχής, όσο και των μεγάλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης που δεν πήγαν συγκροτημένα στη συνεδρίαση.

Η Κόνιτσα είναι μια πόλη που φιλοξενεί και περιθάλπει πρόσφυγες, ανήλικους αρκετές φορές, εδώ και πάνω από δέκα χρόνια. Η κοινωνία έχει συμπεριφερθεί ανθρώπινα και ώριμα, παρότι η τοπική εκκλησία έχει εκφράσει και εκφράζει ακροδεξιές θέσεις και έχει στηρίξει τη νεοναζιστική ΧΑ. Φυσικά, η στάση δεν είναι ενιαία. 

Δεν λείπει ο σκεπτικισμός για τον τρόπο που διαχειρίζονται την κατάσταση αρκετές ΜΚΟ, ενώ έχουν καταγραφεί και κάποια περιστατικά παραβατικότητας, χωρίς να είναι δεδομένη η εμπλοκή προσφύγων κ.λπ.. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εξισωθούν αυτά ως επιχειρήματα με τις επιθέσεις κατά ανθρώπων, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η εύκολη και επικίνδυνη αντίληψη «των δύο άκρων» και της δικαιολόγησης έμπρακτου ρατσισμού και φασισμού, στη χειρότερη μάλιστα εκδοχή του, την οργανωμένη.

Τόσο τώρα, με τις συντονισμένες επιθέσεις του τελευταίου χρόνου, όσο και πριν από μια δεκαετία περίπου, όταν μικρή μερίδα ΜΜΕ των Ιωαννίνων διέσυραν τους ανήλικους πρόσφυγες που φιλοξενούνταν τότε στην Κόνιτσα  με ψευδή ή υπερβολικά δημοσιεύματα, η μεθοδολογία μοιάζει να εκπορεύεται επιχειρήματα και πράξεις από τον ίδιο, ακροδεξιό ιδεολογικό χώρο.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back