Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ποια θα είναι η νέα πολιτική πλειοψηφία;

Εικόνα του άρθρου Ποια θα είναι η νέα πολιτική πλειοψηφία;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/08/2019, 22:13
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε μερικές μέρες θα ορκιστεί η νέα δημοτική αρχή και φαίνεται ότι ήδη, ο εκλεγμένος δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, έχει ένα πλάνο για τη νέα περίοδο διακυβέρνησης.

Το βασικό ερώτημα των ημερών είναι «ποιοι χωρούν σε αυτό», από τις παρατάξεις που πήραν μέρος σε εκλογές. Η νυν δημοτική αρχή, ως παράταξη που εκφράστηκε τόσο στις εκλογές, αλλά και όπως καθόρισε τη στάση της στις δημόσιες ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, μάλλον δεν χωράει. Ολόκληρη τουλάχιστον και ως συνέχεια της πολιτικής που εφάρμοσε μέχρι τώρα.

Η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή», παρότι έκλεξε λιγότερους δημοτικούς συμβούλους, είναι ισχυροποιημένη, τόσο λόγω του εκλεγμένου δημάρχου, όσο και από το μετεκλογικό «μπόνους» που έδωσε η κυβέρνηση της ΝΔ, ανατρέποντας αρκετά από τα βασικά σημεία του νόμου που ίσχυαν προεκλογικά και προκαλώντας μια μεγάλη συζήτηση περί συνταγματικότητας.

Υπό αυτή την έννοια, ρυθμίσεις όπως η «αναγκαστική πλειοψηφία» που δίνει ο νόμος Θεοδωρικάκου στις επιτροπές, όπως επίσης και η «ενιαία παράταξη», αρκεί να συμμετέχει η παράταξη του δημάρχου, είναι συγκεντρωτικές διατάξεις που δίνουν υπερεξουσία στο νικητή των εκλογών, σε σύγκριση με όσα ίσχυαν μέχρι τις κάλπες. Αυτό που κερδίζει όμως, ίσως περισσότερο από κάθε τι άλλο, η παράταξη του δημάρχου, είναι η δυνατότητα να φτιάξει αυτή το πολιτικό σκηνικό του νέου δημοτικού συμβουλίου, επιλέγοντας συμπολίτευση και αντιπολίτευση, με όρους που ενδεχομένως, θα «κοιτάνε» και στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Αυτή είναι άλλωστε και η βασική διάθεση της κυβέρνησης, η δημιουργία νέων πλειοψηφιών. Όσο πιο φιλικά προσκείμενες είναι σε αυτή, τόσο το καλύτερο γι αυτή…

Μέχρι στιγμής, η τελευταία δημόσια ανακοίνωση προέρχεται από την πλευρά Μπέγκα (μετά από πρόσκληση του κ. Ελισάφ), που ζήτησε την περαιτέρω διερεύνηση μέσω αντιπροσωπειών των παρατάξεων για ενδεχόμενη συνεργασία. Κι ενώ ο Αύγουστος τελειώνει, δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη απάντηση ακόμη από την παράταξη του νεοεκλεγέντα δημάρχου. Ωστόσο, η παράταξη έχει δείξει με κάποιο τρόπο τις κάθε άλλο παρά θετικές διαθέσεις της απέναντι στον κ. Μπέγκα και τη δημοτική του αρχή, από τη στιγμή που μετά τις εκλογές άσκησε σκληρή κριτική, κυρίως σε θέματα που αφορούν τη ΔΕΥΑΙ. Και μέσα στο όλο κλίμα που έχει διαμορφωθεί, οι αναφορές περί αυτοδιοικητικών παρατάξεων με κοινές καταβολές δεν φαίνεται να έχουν μέλλον.

Αυτές οι δύο εβδομάδες, θα είναι κρίσιμες για τη συγκρότηση των (πολιτικών) πλειοψηφιών στο νέο συμβούλιο. Θα φανεί εάν σε αυτές θα συμμετέχουν σύσσωμες παρατάξεις (πιθανό) ή και μεμονωμένοι σύμβουλοι (εξίσου πιθανό)…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back