Oikonomou pisoi Solarhub πίσω

«Πλαγιομετωπική» για το μνημόνιο

Εικόνα του άρθρου «Πλαγιομετωπική» για το μνημόνιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/05/2017, 09:31

Η ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές, προκαλεί τη σημερινή απεργία. Από τα αξιοσημείωτά της είναι τα καλέσματα συμμετοχής από σύσσωμη σχεδόν την αντιπολίτευση, αλλά και τα προσκείμενα σε αυτή μέσα ενημέρωσης, κάτι που είχε να γίνει πολύ καιρό και σε αυτή την ένταση.

Η ΑΔΕΔΥ πάντως σήμερα καλεί σε διαφορετικό χώρο συγκέντρωσης και δεν πηγαίνει στο Εργατικό Κέντρο (10 στο δημαρχείο). Εκεί, καλεί και στο ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων, στην πρώτη του μετά από μεγάλο διάστημα ανακοίνωση για συμμετοχή σε απεργία.

«Το νομοσχέδιο που τίθεται προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων αποτελεί απότοκο μιας σειράς αποτυχημένων διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καταρρίπτοντας στην ουσία το τελευταίο αφήγημα της κυβέρνησης για το τέλος της λιτότητας και την έξοδο από τα μνημόνια. Οι περαιτέρω περικοπές των συντάξεων, η μείωση του αφορολόγητου και η περικοπή κοινωνικών επιδομάτων πλήττουν τις πλέον αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Σε συνδυασμό με τις επερχόμενες αλλαγές στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, και με αβέβαια και ασαφή ‘αντίμετρα’, το νέο μνημόνιο θα κοστίσει 4,9 δις στους έλληνες πολίτες» αναφέρει η νομαρχιακή Ιωαννίνων.

Επίσης, αναβάλλεται το δημοτικό συμβούλιο που είχε προγραμματιστεί για σήμερα, λόγω της απεργίας. Η Λαϊκή Συσπείρωση με ανακοίνωσή της, είχε πάρει θέση κατά της συνεδρίασης σε μέρα απεργίας.

Το ΤΕΕ καλεί στο δημαρχείο, τονίζοντας ότι τα νέα μέτρα προκαλούν τη «βίαιη αποδιάρθρωση του επαγγέλματος του μηχανικού». Η Ένωση Αγροτών με τη σειρά της καλεί στην απεργία τους αγρότες, χωρίς όμως να ορίζει συγκεκριμένο χώρο. Επίσης, η Επαγγελματική-Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών καλεί στο δημαρχείο, τονίζοντας ότι «το σχέδιο της κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) για το ασφαλιστικό, καταστρέφει πλήρως το σύστημα δημόσιας ασφάλισης της πατρίδας μας. Διαλύει ολοκληρωτικά έναν ακόμα κλάδο επιστημόνων, αυτόν των πτυχιούχων μηχανικών τεχνολογικής εκπαίδευσης, ο οποίος ήδη, από τη αρχή της οικονομικής κρίσης, έχει πληγεί ανεπανόρθωτα».

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων συμμετέχει επίσης απεργία.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων από την πλευρά του, καλεί σε προσυγκέντρωση 9.30 το πρωί στη Δημοτική Βιβλιοθήκη: «Κοινό είναι και το συμφέρον μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ενάντια στον κοινό αντίπαλο, το μεγάλο κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντά του, την ΕΕ. Η ελπίδα και η δύναμη βρίσκεται στην κοινή μας δράση.
 Με τη συμμαχία μας μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο για την ανατροπή της πολιτικής που μας αφανίζει» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ενδεικτική πάντως είναι η κατάσταση στην ΕΛΜΕ Ιωαννίνων. Εκεί, η πλειοψηφία αποφάσισε να κατέβει στην πορεία της ΑΔΕΔΥ, ωστόσο η Παρέμβαση Εκπαιδευτικών και η Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση διαχώρισαν τη θέση τους: "Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και το ΠΑΜΕ έχουν φυσικά τις ευθύνες τους για την επιχείρηση οργανωτικίστικης και φυσικής απομόνωσης κάθε σωματείου, συλλογικότητας και φωνής που δεν συντάσσεται πλήρως μαζί τους, αλλά αυτό ούτε μπορεί να λειτουργεί σαν άλλοθι για άλλες επιδιώξεις, ούτε αντιμετωπίζεται με διασπαστικές συγκεντρώσεις" αναφέρουν χαρακτηριστικά. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back