Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Πιο στέρεο το πέτρινο γεφύρι Σενίκου

Εικόνα του άρθρου Πιο στέρεο το πέτρινο γεφύρι Σενίκου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/11/2016, 14:57
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ


Το πέτρινο γεφύρι «Χελιμόδι» στο Σενίκο Δωδώνης είναι ένα από τα γεφύρια της Ηπείρου που ταλαιπωρήθηκε πολύ από τις πλημμύρες του Φεβρουαρίου του 2015, όταν και κατέρρευσε το Γεφύρι της Πλάκας.

Εδώ και λίγο καιρό, με πόρους της Περιφέρειας Ηπείρου, ο δήμος Δωδώνης και η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων έχουν ξεκινήσει ένα έργο για τη διάσωση του γεφυριού, το οποίο αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα στο βάθρο λόγω της διάβρωσης που είχε υποστεί.

Με ανακοίνωσή του, ο δήμος Δωδώνης κάνει γνωστό ότι ολοκληρώθηκε η πρώτη και πιο ουσιαστική φάση της εργολαβίας. Το βάθρο συμπληρώθηκε με φυσική πέτρα και έτσι διασφαλίζεται η στατικότητα της γέφυρας. Σκοπός του Δήμου είναι να αναδείξει το γεφύρι μέσω λιθόστρωτων προσβάσεων. Μία παρέμβαση που φιλοδοξεί να χρηματοδοτήσει στη συνέχεια μέσω του διακρατικού προγράμματος Interreg «Ελλάδα-Ιταλία». «Η διάσωση του πέτρινου γεφυριού στο Σενίκο, ειδικά μετά τα προβλήματα που ανέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, αποτελούσε βασική μας προτεραιότητα. Καθώς αυτό διασφαλίζεται, στόχος μας πλέον είναι η περαιτέρω ανάδειξη και προβολή ενός σημαντικού μνημείου της περιοχής» αναφέρει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, ο οποίος εκφράζει παράλληλα τις ευχαριστίες του προς τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη για τη χρηματοδότηση του έργου στο γεφύρι.

Το γεφύρι είναι δίτοξο και αποτελεί ένα σημαντικό αρχιτεκτονικό μνημείο για τον δήμο Δωδώνης. Το μεγαλύτερο τόξο του έχει άνοιγμα 15,5 μέτρα και ύψος 6,5 μέτρα. Το συνολικό μήκος του γεφυριού είναι 40μ. και το κατάστρωμα αποτελείται από λιθόστρωτο καλντερίμι.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back