Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Πιο αυστηροί κανόνες για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Εικόνα του άρθρου Πιο αυστηροί κανόνες για το ηλεκτρονικό τσιγάρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/09/2016, 13:37
ΕΛΛΑΔΑ

Αυστηρούς όρους στην κυκλοφορία του ηλεκτρονικού τσιγάρου θέτει ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία θα ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο μετά την ψήφισή της -αύριο- από την Ολομέλεια της Βουλής. Πλέον, οι εταιρείες που εμπορεύονται ηλεκτρονικά τσιγάρα οφείλουν να καταθέσουν φάκελο σχετικά με τις προδιαγραφές με τις οποίες ρυθμίζεται η περιεκτικότητα του υγρού σε νικοτίνη.

Εφόσον λάβουν την έγκριση από το υπουργείο Υγείας, μόνον τότε το προϊόν που κυκλοφορεί στην αγορά είναι ασφαλές για το κοινό που το προμηθεύεται, καθώς έτσι μπαίνει και η σφραγίδα ότι τηρούνται οι προδιαγραφές που τίθενται για την κυκλοφορία του.

Το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε χθες στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, άμεσα συστήνεται επιτροπή εμπειρογνωμόνων από τον ΕΟΦ, την Πνευμονολογική Εταιρεία και άλλους φορείς, η οποία οφείλει μέσα σε τρεις μήνες να καταθέσει το πόρισμά της για την τύχη του φακέλου που υποβλήθηκε.

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει, θα δίνεται ένας επιπλέον μήνας στη διάθεση της Επιτροπής. Εφόσον η περίοδος αυτή παρέλθει χωρίς πόρισμα, τότε η κυκλοφορία του εξεταζόμενου προϊόντος θα εγκρίνεται, ενώ προβλέπεται η απόσυρσή του ύστερα από μία εκ των υστέρων αρνητική γνωμοδότηση.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, δεν θα μπορούσε να υπάρχει αδειοδότηση για προϊόντα που φέρουν μόνον ισχυρισμούς υγείας.

«Η προσέγγισή μας είναι η προσέγγιση της δημόσιας υγείας. Η προσέγγιση του λιγότερου επιβλαβούς, που αναδεικνύουν κάποιες πλευρές, είναι λανθασμένη σύμφωνα και με την ευρωπαϊκή οδηγία. Λανθασμένη είναι και η προσέγγιση των ισχυρισμών υγείας και δεν θα μπορούσε να υπάρξει αδειοδότηση για προϊόντα που έχουν ισχυρισμούς υγείας. Είναι έξω από το πνεύμα και το γράμμα της οδηγίας», εξήγησε.

Προσέθεσε επίσης, ότι δεν έχουν θέση οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στην καπνοβιομηχανία ή σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, που προσπαθούν -αξιοποιώντας τη γενικευμένη πεποίθηση ότι το κλασικό τσιγάρο είναι πλέον επιβλαβές- να προωθήσουν στην αγορά προϊόντα με την τεκμηρίωση του λιγότερου επιβλαβούς.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back