Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το «πηγαινέλα» ενός έργου

Εικόνα του άρθρου Το «πηγαινέλα» ενός έργου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/10/2021, 01:29
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στις 13 Οκτωβρίου, ο Δήμος Ιωαννιτών ανακοίνωσε ότι η οικονομική επιτροπή ενέκρινε τη δημοπράτηση του έργου με τίτλο «κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων» προϋπολογισμού 740.000 ευρώ. Αντικείμενο του έργου η δημιουργία τεσσάρων γηπέδων στα Καρδαμίτσια. Πηγή χρηματοδότησης του έργου, αν και στο δελτίο Τύπου του Δήμου δεν αναφερόταν, είναι κυρίως το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» (600.000, με το υπόλοιπο ποσό να καλύπτεται από ίδιους πόρους).

Όλα καλά κι όλα ωραία, μόνο που ο Δήμος Ιωαννιτών αποφάσισε να δημοπρατήσει ένα διαφορετικό έργο από αυτό που είχε εγκρίνει το υπουργείο Εσωτερικών μέσω του «Φιλόδημος». Στις 18 Δεκεμβρίου του 2019, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων ενέκρινε την υποβολή πρότασης με τίτλο «Κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων» που αφορούσε όμως δύο γήπεδα ποδοσφαίρου με χλοοτάπητα σε Σεισμόπληκτα και Καρδαμίτσια αντίστοιχα. Τον Ιανουάριο του 2021, το υπουργείο Εσωτερικών έκανε αποδεκτή την πρόταση, και πριν από δέκα ημέρες η οικονομική επιτροπή πήρε την απόφαση να δημοπρατήσει το έργο… για τέσσερα γήπεδα (ποδοσφαίρου, μπάσκετ και 2 τένις) στα Καρδαμίτσια.

Και έπεται συνέχεια. Η παράταξη «Ιωάννινα_2023» με επικεφαλής την Τατιάνα Καλογιάννη έρχεται να καταγγείλει τη δημοτική αρχή Ιωαννίνων για «προχειρότητα, ατζαμοσύνη, ελαττωματική διαχείριση…» κ.λπ. Όπως προκύπτει από ανακοίνωσή της, σε σημερινή συνεδρίασή της η οικονομική επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία να ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τη σύμφωνη γνώμη για την αλλαγή του φυσικού-τεχνικού αντικειμένου του έργου, του έργου δηλαδή που το ίδιο όργανο είχε εγκρίνει τη δημοπράτησή του πριν από λίγες ημέρες. 

«Αναρωτιόμαστε για ποιον λόγο, οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου εισηγούνται τη δημοπράτηση ενός έργου όταν το φυσικό και τεχνικό αντικείμενό του, δεν είναι εγκεκριμένο από τους αρμόδιους φορείς: Τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και το υπουργείο Εσωτερικών» σημειώνει η κα Καλογιάννη. Και θέτει ένα γενικότερο ζήτημα: «Πώς είναι δυνατόν η δημοτική αρχή να προβαίνει σε τέτοια σοβαρά λάθη; Είτε από άγνοια είτε από επιπολαιότητα, το αποτέλεσμα είναι ότι η Οικονομική Επιτροπή και εμείς οι ίδιοι, κάθε τρεις και λίγο συνεδριάζουμε για να διορθώνονται προηγούμενες αποφάσεις, που βασίστηκαν σε δικές της παρελκυστικές ή λανθασμένες εισηγήσεις ή εκτιμήσεις. Καταψηφίζοντας το σημερινό θέμα, δεν καταψηφίζουμε αυτό καθ’ αυτό το έργο. Δηλώνουμε την πλήρη διάστασή μας με την ακολουθούμενη διαχείριση των θεμάτων».

Και καταλήγει: «Κυρίες και κύριοι της δημοτικής αρχής, ο Δήμος δεν είναι ο χορευτικός σύλλογος της γειτονιάς, ούτε κάποια φιλοπρόοδη ένωση».

Πέραν του ζητήματος της προβληματικής διαχείρισης εκ μέρους της δημοτικής αρχής που θέτει η παράταξη, είναι προφανές ότι η δημοτική αρχή άλλαξε τον σχεδιασμό της για τις αθλητικές υποδομές.

Αποφάσισε να «επενδύσει» τη χρηματοδότηση του «Φιλόδημος ΙΙ» στα Καρδαμίτσια. Ενδιάμεσα, το φθινόπωρο του 2020, προχώρησε στη διαγωνιστική διαδικασία για τη μετατροπή του γηπέδου Σεισμοπλήκτων και του γηπέδου Νεοχωρόπουλου από χώμα σε χόρτο, με προϋπολογισμό 330.000. Η σύμβαση του έργου υπογράφηκε τον Μάιο του 2021. Και η χρηματοδότηση προέρχεται από ίδιους πόρους.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back