Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Περισσότερο άγχος, περισσότερο φαγητό…

Εικόνα του άρθρου Περισσότερο άγχος, περισσότερο φαγητό…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/01/2021, 13:01
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Και με επιστημονικό τρόπο, έρχονται να επιβεβαιωθούν οι επιπτώσεις του εγκλεισμού στην ψυχοσυναισθηματική κατάσταση των πολιτών. Η ερευνητική ομάδα της «Μελέτης Υγείας Ηπείρου» δημοσίευσε τα αποτελέσματα δύο ερευνών που αφορούν θέματα της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Η Μελέτη Υγείας Ηπείρου επιδιώκει να «χτίσει» την πρώτη επιδημιολογική μελέτη μεγάλης κλίμακας στην περιοχή, με απώτερο στόχο να αποτελέσει πηγή βιοϊατρικής έρευνας στο μέλλον, και χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020». Υλοποιείται δε από την «Ιατρική Φροντίδα Ιωαννίνων» με επιστημονικό υπεύθυνο τον δρ Κων. Βακάλη και το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας με επιστημονικό υπεύθυνο τον δρ Κων. Τσιλίδη.

Βάσει των δεδομένων της ομάδας (τα οποία προέκυψαν από 1000 συμμετέχοντες στις έρευνες) λοιπόν, παρατηρήθηκαν αυξημένα επίπεδα συμπτωμάτων άγχους, κατάθλιψης και διατροφικών διαταραχών κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων δημόσιας υγείας του Απριλίου 2020.

Επίσης, όπως αναφέρεται, παρατηρήθηκε αύξηση κατά μέσο όρο 800 γραμμαρίων του σωματικού βάρους των συμμετεχόντων, ενώ 27% των καπνιστών αύξησαν την κατανάλωση τσιγάρων.

Στη δεύτερη μελέτη, στο 86% των συμμετεχόντων καταγράφηκαν υψηλά επίπεδα γνώσης του τρόπου μετάδοσης του νέου κορονοϊού και της σοβαρότητας της νόσου. Επίσης, διαπιστώθηκαν στο 93% των συμμετεχόντων υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης στις αρχές για τη δυνατότητά τους να περιορίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας τον Απρίλιο-Μάιο 2020.

«Ωστόσο, η εμπιστοσύνη αυτή ήταν μικρότερη στις νεαρότερες ηλικίες, έφθινε με το χρόνο και κατέληξε να είναι υψηλή στο 65% των συμμετεχόντων τον Αύγουστο του 2020» σημειώνεται.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τις μελέτες αυτές στους παρακάτω συνδέσμους εδώ και εδώ

Τεστ αντισωμάτων

Παράλληλα με τις ερευνητικές προσπάθειες, η ερευνητική ομάδα στοχεύει και στην παροχή παροχή πληροφοριών για την κατάσταση της υγείας των συμμετεχόντων. Όλοι οι συμμετέχοντες λαμβάνουν ένα δωρεάν λεπτομερή έλεγχο της υγείας τους, που σε ορισμένες περιπτώσεις έχει βοηθήσει στη διάγνωση νοσημάτων και καταστάσεων υγείας που δεν ήταν γνωστές πριν τη συμμετοχή στη μελέτη. Επίσης, διεξάγεται δωρεάν μέτρηση των ειδικών αντισωμάτων έναντι του ειδικού κορονοϊού . Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο του 2020, η μέτρηση έχει πραγματοποιηθεί σε 426 συμμετέχοντες με δύο μόνο θετικά αποτελέσματα σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Η Μελέτη Υγείας Ηπείρου συνεχίζεται, με την ομάδα να καλεί τους κατοίκους της Ηπείρου, ηλικίας από 25 έως 70 ετών, να συμμετάσχουν. Κατά τη συμμετοχή τους, θα λαμβάνουν έναν δωρεάν λεπτομερή έλεγχο της κατάστασης της υγείας τους και το αποτέλεσμα του τεστ των ειδικών αντισωμάτων έναντι του νέου κορονοϊού.

Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να κλείσουν ραντεβού στην παρακάτω ιστοσελίδα: https://ehs.med.uoi.gr/booking ή τηλεφωνικά στο 2651200462. Το εξεταστικό κέντρο της Μελέτης βρίσκεται στα γραφεία της Ιατρικής Φροντίδας Ιωαννίνων, Χαρ. Τρικούπη 24, 4ος όροφος, Ιωάννινα. Περισσότερες πληροφορίες για τη Μελέτη Υγείας Ηπείρου, εδώ.

Σημειώνεται δε ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής στους χώρους διεξαγωγής της Μελέτης. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να προσέρχονται στα γραφεία της Μελέτης με την ατομική τους μάσκα και όχι εάν παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα αναπνευστικής λοίμωξης, εάν έχουν πρόσφατα διαγνωσθεί με τον νέο κορονοϊό ή εάν έχουν έρθει πρόσφατα σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κορονοϊού.

Οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν επίσης να συμπληρώσουν ένα σύντομο διαδικτυακό ερωτηματολόγιο (εδώ) που αξιολογεί τις γνώσεις, απόψεις και στάσεις των Ελλήνων σε θέματα που άπτονται της πανδημίας του νέου κορονοϊού και γενικότερα σε θέματα εμβολιασμών.

«Ευελπιστούμε στη συμμετοχή σας και την υποστήριξη της σπουδαίας αυτής προσπάθειας» αναφέρουν σε γραπτή τους δήλωση ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Τσιλίδης και ο παθολόγος της «Ιατρικής Φροντίδας Ιωαννίνων» Βασίλης Τζοβάρας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back