Παρά τις συνεχείς και χρόνιες υποσχέσεις για το δίκτυο εναέριας ορεινής διάσωσης, τα περιστατικά, όπως με την Ελβετίδα τουρίστρια που τραυματίστηκε στο κεφάλι, στη χαράδρα του Βίκου, υπενθυμίζουν επιτακτικά το κενό και τις καθυστερήσεις.
Η τραυματίας περίμενε σχεδόν 5 ώρες για να διακομιστεί με ελικόπτερο που ήρθε από αλλού στα Γιάννενα, να παραληφθεί και να μεταφερθεί στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, από όπου την παρέλαβε το ΕΚΑΒ.
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, οι κυβερνητικές ευθύνες και καθυστερήσεις –αλλά και παραλείψεις, καθώς δεν προβλέπεται βάση στην Ήπειρο- είναι μεγάλες.
Το θέμα έφερε στην ευρωβουλή με ερώτησή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σάκης Αρναούτογλου.
Με σχετικό ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Αρναούτογλου ζητάει μεταξύ άλλων να αξιολογηθεί η ετοιμότητα της Ελλάδας στον τομέα της εναέριας ορεινής διάσωσης στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών στόχων για την πρόληψη και την ετοιμότητα στην πολιτική προστασία. Παράλληλα, καλεί την Επιτροπή να διευκρινίσει ποια ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, τεχνική συνδρομή ή επιχειρησιακή υποστήριξη μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου και διαλειτουργικού συστήματος HEMS στη χώρα.
Επίσης, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση στην υλοποίηση των σχεδίων, σημειώνοντας ότι η πολιτική προστασία δεν μπορεί να λειτουργεί με αποσπασματικές λύσεις και επικοινωνιακές εξαγγελίες.
Επίσης, ερωτά για μέσα χρηματοδότησης, τεχνικής συνδρομής ή επιχειρησιακής υποστήριξης που μπορούν ενδεχομένως να αξιοποιηθούν για την επιτάχυνση της λειτουργίας του δικτύου.