Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 13-09-2020, 20:36
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα Γιάννενα φέτος δεν γνώρισαν ακόμα το σύνηθες «παλιρροϊκό κύμα» των ενοικιάσεων, που συμβαίνει κάθε χρόνο μετά τις ανακοινώσεις των βάσεων και πριν το ξεκίνημα της ακαδημαϊκής χρονιάς.

Η φετινή συνθήκη της πανδημίας έχει αλλάξει πολύ τα πράγματα και τα ανοιχτά ενδεχόμενα που αφήνονται στον ακαδημαϊκό χώρο, για μοιρασμένη δια ζώσης και εξ αποστάσεως διδασκαλία, κρατάνε τους υποψήφιους ενοίκους διαμερισμάτων σε αναμονή.

Κόσμος ήρθε, ειδικά τις πρώτες μέρες μετά την ανακοίνωση των βάσεων.

«Από τις 28 Αυγούστου και μετά, είχαμε μεγάλη άφιξη φοιτητών με γονείς, που βρήκαν καλά σπίτια αυτή τη φορά και κάποια Airbnb ανάμεσά τους» λέει στον Τύπο Ιωαννίνων ο Δημήτρης Καλατζόγλου, ιδιοκτήτης του μεσιτικού vrespiti.

Διατυπώνει την εκτίμηση ότι «δεν έχει έρθει ακόμα το μεγάλο κύμα» και ότι εφόσον δεν φανεί εάν τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο θα γίνονται δια ζώσης, χωρίς προβλήματα, οι φοιτητές θα είναι σε αναμονή.

Η ήπια κίνηση του Σεπτεμβρίου έχει επίσης μερικά ακόμα διαφορετικά χαρακτηριστικά, σε σχέση με άλλες χρονιές.

Για παράδειγμα, ένα μεγάλο κομμάτι των διαμερισμάτων βραχείας μίσθωσης (Airbnb) διατέθηκαν τώρα για «κανονική» ενοικίαση.

Εξ ου και η μεγάλη προσφορά σε επιπλωμένα σπίτια.

Μάλιστα, φαίνεται ότι αρκετοί τα προτίμησαν, πληρώνοντας το «κάτι παραπάνω» ή και προκαταβάλοντας ενοίκια έξι και δώδεκα μηνών, προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα σπίτι που είναι σε καλύτερη κατάσταση, από αυτά που διατίθενται συνήθως ως «φοιτητικές κατοικίες». Τα καλά, ανακαινισμένα σπίτια δηλαδή, «κέρδισαν» την αναζήτηση για φθηνότερα. Αυτό βέβαια είναι και ένα δείγμα ότι οι οικογένειες που έψαξαν σε αυτή τη φάση, είναι και εκείνες που μπορούν να πληρώσουν κάτι παραπάνω. Δεν ισχύει όμως για όλους αυτό…

Οι δε τιμές, είναι στα ίδια περίπου με τα περσινά επίπεδα. Προσφέρονται σπίτια που κυμαίνονται από 250 ως 500 ευρώ το μήνα, ανάλογα πάντα με το αν είναι επιπλωμένα, με την ανακαίνιση που έχει γίνει ή όχι κ.λπ.

Η πρώτη εικόνα φέτος, είναι ότι η πιο ισχυρή αγορά των Ιωαννίνων, τα ακίνητα δηλαδή, «αντέχει» την κρίση και κρατάει στάση αναμονής. Οι ιδιοκτήτες δεν έχουν ρίξει αισθητά τα ενοίκια και οι ενοικιαστές που δεν είναι «target group», οι οικογένειες για παράδειγμα, «αποκλείονται» επί του παρόντος από τις καλές ευκαιρίες.

Μένει να φανεί αν θα «αντέξει» η τοπική αγορά περιμένοντας φοιτητές ή την πραγματική επανεκκίνηση του τουρισμού και του Airbnb ή θα καταρρεύσει, πρώτα στις τιμές και έπειτα, σε άλλους τομείς που επηρεάζονται…

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
kaissa 2