ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Περιμένοντας το «ενεργειακό» νοσοκομείο

Εικόνα του άρθρου Περιμένοντας το «ενεργειακό» νοσοκομείο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/06/2020, 02:05
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα από τα πιο σημαντικά έργα που προσπαθεί να υλοποιήσει εδώ και έναν χρόνο το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών του εγκαταστάσεων, με προϋπολογισμό 4,5 εκατ. ευρώ και με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς, και συγκεκριμένα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Σε αυτή τη φάση, η διοίκηση του νοσοκομείου περιμένει το πράσινο φως από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του υπουργείου επί των σχεδίων συμβάσεων με τους προσωρινούς αναδόχους των υποέργων. Το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης έχει αρκετά υποέργα. Για τα περισσότερα από αυτά, υπάρχουν προσωρινοί ανάδοχοι. Ο υπηρεσιακός έλεγχος εκ μέρους του υπουργείου είναι απαραίτητος για τη συνέχιση των διαδικασιών, την υπογραφή των συμβάσεων και κατ’ επέκταση για την υλοποίηση των όσων πρέπει να γίνουν.

Κι ενώ οι διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, μια γιαννιώτικη τεχνική-εργοληπτική εταιρία αποφάσισε να στείλει μια καταγγελία στο Ελεγκτικό Συνέδριο (την οποία δημοσιοποίησε και στον τοπικό Τύπο), κατηγορώντας τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ότι παρανομεί επειδή προκήρυξε τις δράσεις της ενεργειακής αναβάθμισης ως «προμήθεια» και όχι ως «έργο», με συνέπεια «τα έργα να εκτελούνται από εμπόρους προμηθευτές και όχι από πιστοποιημένες και εξειδικευμένες εργοληπτικές επιχειρήσεις». Επιπλέον επικαλείται έγγραφο του υπουργείου Υγείας προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο από τις αρχές του Νοεμβρίου του 2019, σύμφωνα με το οποίο οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης αποτελούν «έργο» κι όχι «προμήθεια».

Τα όσα υποστηρίζονται στην καταγγελία δεν είναι καινούρια. Τα ίδια είχαν υποστηριχθεί και πριν από λίγους μήνες και μέσω θεσμικών οργάνων, όπως είναι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Εταιριών-Γραφείων Μελετών.

Μάλιστα, τότε είχε παρέμβει η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Συμβάσεων, στην οποία η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου είχε δώσει τις απαντήσεις της. Σε συνέντευξη Τύπου, ο διοικητής Βασίλης Τσίκαρης, είχε υπεραμυνθεί της επιλογής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου να υλοποιήσει τον διαγωνισμό με τη διαδικασία της προμήθειας και εγκατάστασης και όχι με τη διαδικασία των δημοσίων έργων. Είχε κάνει δε λόγο για «οικονομικά συμφέροντα διαφόρων συντεχνιών».

Με τον ίδιο τρόπο απαντά και αυτή τη φορά (ο κ. Τσίκαρης συνεχίζει να παραμένει τελικά στη θέση του μέχρι να οριστεί η νέα διοίκηση), μέσω τοποθέτησής του στο facebook. Σε σημερινή του ανάρτηση, κάνει λόγο για «πολλά συντεχνιακά συμφέρονται» αλλά και για «τον πόλεμο που δέχθηκαν η διοίκηση και οι Τεχνικές Υπηρεσίες», ενώ παραπέμπει στην προ μηνών απάντηση της διοίκησης στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων μετά από παρόμοια καταγγελία..

Διαβεβαιώνει δε ότι «η διαδικασία (σ.σ. για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης) προχωρά κανονικά, ξεπερνώντας και τις νέες πρόσκαιρες δυσκολίες».

Εν αναμονή λοιπόν των εξελίξεων...

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back