ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Περιήγηση στον «καιρό της Επανάστασης»

Εικόνα του άρθρου Περιήγηση στον «καιρό της Επανάστασης»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/02/2020, 22:19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Περιήγηση στην περιοδική έκθεση «Ο καιρός της Επανάστασης. Τα Γιάννενα από τον Ρήγα στον Byron» διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, στο πλαίσιο των «Ελευθερίων» της πόλης των Ιωαννίνων, το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι.

Την έκθεση, που φιλοξενείται στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων «Δημήτρης Κωνστάντιος» του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων, στο Ιτς Καλέ, θα παρουσιάσει ο επιμελητής της, Κώστας Σουέρεφ.

Η έκθεση «Ο καιρός της Επανάστασης. Τα Γιάννενα από τον Ρήγα στον Byron», αποσκοπεί στην ανάδειξη του πνευματικού, κοινωνικού και καλλιτεχνικού γίγνεσθαι της προεπαναστατικής περιόδου που πλαισίωσε τον αγώνα των Ελλήνων για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού καθώς και σε προεξέχουσες προσωπικότητες της εποχής, όπως ο Ρήγας και ο Λόρδος Βύρων, με άμεσες αναφορές στον Ελληνικό Διαφωτισμό, τους Ευρωπαίους περιηγητές και τους Ηπειρώτες ευεργέτες.

Έργα ιδιαίτερα συμβολικού χαρακτήρα της εποχής, όπως η Χάρτα του Ρήγα (αντίγραφο Καπεσόβου) και το έργο του Λόρδου Βύρωνα Child Harold’s Pilgrimage (1812), που συνδέουν την Ήπειρο και τη Δωδώνη των προεπαναστατικών χρόνων με τα τεκταινόμενα της εποχής, αποτελούν βασικούς άξονες της εν λόγω έκθεσης.

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή (εκτός Τρίτης): 08.00-15.00.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back