Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Περί «τρομοκρατίας ιδεολογικών χώρων ένθεν και ένθεν»

Εικόνα του άρθρου Περί «τρομοκρατίας ιδεολογικών χώρων ένθεν και ένθεν»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/03/2021, 14:56
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την απάντησή του στα σχόλια που έγιναν αυτές τις ημέρες για την πρότασή του περί τοποθέτησης του αγάλματος της Φρειδερίκης στην Κόνιτσα την οποία κατέθεσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, δίνει με ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Κόνιτσας Νίκος ΕΞάρχου.

Ο κ. Εξάρχου, ο οποίος επιμένει στην πρότασή του, αναφέρει ότι «δεν πρόκειται να υποκύψει στην τρομοκρατία ιδεολογικών χώρων ένθεν και ένθεν» (!) ενώ επισημαίνει ότι στη συγκεκριμένη συνέντευξη δεν ανέφερε ότι το άγαλμα πρέπει να τοποθετηθεί στην κεντρική πλατεία της Κόνιτσας, «όπως διέδωσαν πολιτειακοί παράγοντες με δημοσιεύματά τους και ορισμένοι πολίτες». «Κάποιοι χρησιμοποιούν ανακρίβειες για να συσπειρώσουν πολιτικούς χώρους και ψευδών αναφέρουν ότι ασκείται πίεση στον δήμαρχο από κύκλους για την εν λόγω τοποθέτηση» επισημαίνεται.

Για τον δήμαρχο Κόνιτσας, το ζήτημα της επανατοποθέτησης του αγάλματος βασίζεται σε ιστορικούς, καλλιτεχνικούς και τουριστικούς λόγους. Το άγαλμα το έχει φιλοτεχνήσει ο γλύπτης και καθηγητής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Μιχάλης Τόμπρος. Στήθηκε στην κεντρική πλατεία της Κόνιτσας το 1953. Το άγαλμα απομακρύνθηκε το 1971 επί Χούντας στο πλαίσιο της αποβασιλοποίησης.

Ο κ. Εξάρχου παραπέμπει δε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο του 2012 υπό τη δημαρχία του Παναγιώτη Γαργάλα και στην εισήγηση που είχε κάνει τότε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κατερίνα Τσούβαλη, «η οποία έθεσε το θέμα στη σωστή βάση», όπως σημειώνει.  Η εισήγησή της ήταν να τοποθετηθεί το γλυπτό στο προαύλιο του Κέντρου Υγείας, ενώ ο τότε Δήμαρχος πρότεινε ως πιο κατάλληλο τον χώρο έξω από το Γυμνάσιο Κόνιτσας. Ο κ. Εξάρχου επισημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων όλων των παρατάξεων τάχθηκε υπέρ της τοποθέτησης. «Δυστυχώς, λόγω φραστικών επεισοδίων ελάχιστων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, το θέμα ανεβλήθη» τονίζει.

Παράλληλα, αναφέρεται σε καθηγητές Σχολών Καλών Τεχνών και επώνυμους γλύπτες που «έχουν επικοινωνήσει μαζί μας και θέτουν το ζήτημα της τοποθέτησης του γλυπτού συμπλέγματος για ιστορικούς, καλλιτεχνικούς λόγους, αλλά και για τουριστικούς λόγους», χωρίς να αναφερθεί σε ονόματα.

Ο κ. Εξάρχου αναφέρει επίσης ότι η θέση που κατέθεσε στη συνέντευξη «είναι προσωπική», ότι η τοποθέτηση του εν λόγω αγάλματος σε συγκεκριμένο χώρο προϋποθέτει συλλογική απόφαση όπως και ότι ο ίδιος «κινείται με σεβασμό προς την ιδεολογία όλων των συνδημοτών χωρίς αγκυλώσεις και πιέσεις»...

Προσθέτει δε ότι με το δημοψήφισμα 1974 επί πρωθυπουργίας Κων. Καραμανλή το πολιτειακό ζήτημα έχει λήξει. «Ως ελεύθεροι πολίτες σε μια δημοκρατική κοινωνία έχουμε υποχρέωση να διατηρούμε την ιστορική μνήμη και να αναδεικνύουμε όλα τα ιστορικά δεδομένα της περιοχής» καταλήγει στην ανακοίνωσή του.

ΣΧΟΛΙΑ
Τζαναρντι
Αφού είναι υποστηρικτής της βασιλικής περιόδου, εποχές έκπτωσης της δημοκρατιας, ας βάλει το άγαλμα στον κήπο του. Και μια πινακίδα στην κεντρική πλατεία για να το βρίσκουν και οι τουρίστες !
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back