Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Περί αναδρομικότητας και «εργασιακής ειρήνης»

Εικόνα του άρθρου Περί αναδρομικότητας και «εργασιακής ειρήνης»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/09/2021, 01:15
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα περί «εργασιακής ειρήνης» στη ΔΕΥΑΙ δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Η κατάσταση βρίσκεται ήδη σε τεντωμένο σχοινί, με τους εργαζόμενους στη δημοτική επιχείρηση να δηλώνουν ότι θα αντισταθούν με κάθε ένδικο μέσο και συνδικαλιστική δράση σε ό,τι γίνεται σε βάρος τους αλλά και σε βάρος της ΔΕΥΑΙ.

Αφορμή για τη στάση αυτή των εργαζόμενων είναι τα όσα έχουν προκύψει μετά την πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Ιωαννίνων για την περικοπή των μισθών τους βάσει των μνημονιακών νόμων. Σε ψήφισμα, μετά από έκτακτη γενική συνέλευση, οι εργαζόμενοι ξεκαθαρίζουν ότι σέβονται τις δικαστικές αποφάσεις «ανεξαρτήτως από το αν μας αρέσουν ή όχι», όπως και ότι έχουν κάθε δικαίωμα να προσφύγουν στον Άρειο Πάγο –μια προσφυγή για την οποία ήδη ετοιμάζονται.

Το σημείο τριβής για το Σωματείο Προσωπικού ΔΕΥΑΙ είναι η προ ολίγου καιρού απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης για αναδρομική ισχύ της δικαστικής απόφασης. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ αναφέρουν ότι η αναδρομική ισχύς δεν προκύπτει από τη δικαστική απόφαση και καταγγέλλουν τη διοίκηση ότι «διαρρέει εντέχνως ότι οι εργαζόμενοι παρανόμως ελάμβαναν το μισθό που ελάμβαναν και επίσης ότι ‘καταχράζονταν τα χρήματα των πολιτών του Δήμου’».

Οι εργαζόμενοι επικαλούνται καταρχήν αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων το 2014 (ασφαλιστικά μέτρα) και το 2018 σύμφωνα με τις οποίες το προσωπικό της ΔΕΥΑΙ δεν υπάγεται στο ενιαίο μισθολόγιο. «Αυτά καταδεικνύουν ότι νόμιμα γινόταν ο υπολογισμός της μισθοδοσίας και ότι οι εργαζόμενοι δεν έμπαιναν στη Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων ως ‘έφιπποι ληστές’ και άρπαζαν τα χρήματα των πολιτών που με κάποιον τρόπο προσπαθεί να μας προσάψει η ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α.» τονίζουν.

Σε αυτό το σημείο καταγγέλλουν τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, που παραβρισκόταν στη εν λόγω συνεδρίαση, ότι έκανε «ωμή παρέμβαση και υπόδειξη». «Η παρουσία, οι υποδείξεις και η παρέμβαση του δημάρχου χωρίς καμμιά νομιμοποιητική διαδικασία, θεωρούμε ότι υποβαθμίζουν τον αυτόνομο ρόλο του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων» αναφέρουν.

Στο ψήφισμα σημειώνεται ακόμη ότι η διοίκηση της ΔΕΥΑΙ προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κλίμα αντιπαράθεσης των πολιτών με τους εργαζόμενους, βάζοντας μπροστά τη μείωση της τιμής του νερού.

Οι εργαζόμενοι, αφού κάνουν λόγο για «λαϊκίστικη προσέγγιση», αναφέρουν ότι από το 2012 το μισθολογικό κόστος μειώθηκε κατά 3,5 εκατ. ευρώ. «Εννιά χρόνια μετά καμμιά μείωση στην τιμή του νερού δεν έχουμε δει αλλά και κανένα στοιχείο δεν μας δείχνει ότι έχουμε βελτίωση και εκσυγχρονισμό βασικών υλικοτεχνικών υποδομών και μηχανημάτων πράγματα αναγκαία ωστόσο για τη λειτουργία της Δ.ΕΥ.Α. Ιωαννίνων. Δεν πρέπει να γίνονται αναφορές για μείωση της τιμής του νερού όταν δεν έχουμε κάνει στη Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων την παραμικρή προσπάθεια κοστολόγησης του νερού» επισημαίνουν.

Και το ψήφισμα καταλήγει: «Το Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Ι. ανάμεσα στο ‘δύναται’ ή ‘επιβάλλεται’ με βάση το νόμο για αναζήτηση αχρεωστήτως καταβληθέντα, επέλεξε το ‘επιβάλλεται’. Μια απόφαση όπου θα οδηγήσει εργαζόμενους στη συνταξιοδότηση και στο ήδη λειψό προσωπικό της επιχείρησης θα προσθέσει και νέες αποχωρήσεις χωρίς να έχει τη δυνατότητα να κάνει προσλήψεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καλή λειτουργία της Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back