Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΠΕΔ Ηπείρου: Οι όροι για τα αιολικά πάρκα

Εικόνα του άρθρου ΠΕΔ Ηπείρου: Οι όροι για τα αιολικά πάρκα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/02/2021, 22:22
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών προκρίνουν οι δήμαρχοι της Ηπείρου ως την πιο βασική προϋπόθεση για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων. Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Ηπείρου συνεδρίασε σήμερα και κατέληξε σε ένα ψήφισμα με το οποίο οι Δήμοι θέτουν τους όρους τους για την ανάπτυξη αιολικών εγκαταστάσεων.

Το ψήφισμα ήρθε ως απόρροια της κινητικότητας που υπάρχει λόγω των πολλών αιτήσεων για άδεια παραγωγού που έχουν κατατεθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Καταρχάς οι δήμαρχοι ζητούν το πάγωμα όλων των αδειών από τη ΡΑΕ και των λοιπών αδειοδοτήσεων μέχρι να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στη διαβούλευση του οπίου θέλουν να έχουν ενεργή συμμετοχή. Παράλληλα, ζητούν την τεκμηρίωση της υπάρχουσας κατάστασης όσον αφορά την επίτευξη των εθνικών στόχων για τις ΑΠΕ από τους αρμόδιους φορείς.

Ένας από τους όρους του ψηφίσματος είναι η απαγόρευση εγκατάστασης έργων ΑΠΕ σε περιοχές όπως εθνικά πάρκα, εθνικοί δρυμοί και περιοχές Natura –με τους δημάρχους Ζαγορίου και Μετσόβου να θέτουν επίμονα το ζήτημα των προστατευόμενων περιοχών υπό το πρίσμα της τουριστικής κατεύθυνσης των δύο Δήμων και των συναφών δραστηριοτήτων.

Κατά τη συζήτηση, αυτό που προέκυψε είναι ότι το «όχι» στα αιολικά πάρκα δεν μπορεί να ειπωθεί a priori και ότι ο κάθε Δήμος είναι ξεχωριστή περίπτωση. Όπως υποστήριξε ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, «ένα αιολικό πάρκο έχει τα αρνητικά του και τα θετικά. Σε πολλές περιπτώσεις ωφελεί».

Ο κ. Καψάλης ήταν αυτός κυρίως που έθεσε και το ζήτημα του εξορθολογισμού των αντισταθμιστικών οφελών που υιοθετήθηκε στο ψήφισμα. Η ΠΕΔ Ηπείρου συμφώνησε στην ανάγκη εξορθολογισμού του τρόπου απόδοσης των οφελών ώστε αυτά να κατευθύνονται συνολικά στις περιοχές που θίγονται από τα αιολικά πάρκα κι όχι μόνο στις Κοινότητες που φιλοξενούν ανεμογεννήτριες.

Επίσης, η ΠΕΔ ζητά την αύξηση του προβλεπομένου σήμερα ποσοστού 3% επί των εσόδων και τη δημιουργία ενός «κουμπαρά» με μέρος από τα ακαθάριστα έσοδα για κάθε έργο ΑΠΕ, ώστε με το πέρας της κάθε επένδυσης, ο κάθε Δήμος να μπορεί με τα έσοδα αυτά να χρηματοδοτεί την αποκατάσταση του τοπίου.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης έθεσε στη συζήτηση και το υψομετρικό «κατώφλι» των 1.000 μ., πάνω από το οποίο δεν θα δύναται η εγκατάσταση αιολικών σταθμών στην Ήπειρο. Μια τέτοια απόφαση έχει πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο Δωδώνης. Οι δήμαρχοι όμως δεν συμφώνησαν να μπει ως όρος στο ψήφισμα, με τον κ. Ντακαλέτση να επανέρχεται με μια… συμβιβαστική λύση. Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, ο εν λόγω περιορισμός να ισχύσει μόνο εφόσον δεν γίνει αποδεκτό το αίτημα για την αποφασιστική γνώμη των Δήμων στις αιτήσεις εγκατάστασης ΑΠΕ.

Πριν από μια εβδομάδα, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης είχε θέσει το δικό του υψομετρικό όριο στα 1.200 μ. Τα περί ορισμού ανώτατου επιτρεπόμενου υψόμετρου γίνονται κατά το δοκούν και απομονωμένα από άλλες παραμέτρους, και φυσικά δεν τεκμαίρονται από καμία επιστημονική μελέτη (διαβάστε εδώ: Πώς προέκυψε;).

Υπενθυμίζεται ότι το περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου έχει πάρει από το καλοκαίρι ομόφωνη απόφαση για αιολικά πάρκα εκτός  περιοχών Natura και κατά προτεραιότητα σε οικολογικά υποβαθμισμένες περιοχές, σε εγγύτητα με το οδικό δίκτυο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back