Θα μπορούσε ο ΠΑΣ Γιάννινα να είναι μια ομάδα λαϊκής βάσης; Και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο; Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα το τελευταίο διάστημα, ελέω της διοικητικής αστάθειας και της πτωτικής πορείας του ΠΑΣ, πήρε την Τρίτη το απόγευμα μερικές υπαρκτές διαστάσεις, έστω και σε θεωρητικό επίπεδο, στο πλαίσιο των demo days που διοργανώνει η ΚΟΙΝΣΕΠ «Τα Ψηλά Βουνά».
Η σημερινή μέρα δεν είχε μόνο ΠΑΣ, αλλά και δύο ακόμα πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις ιδεών και εγχειρημάτων: μια για το ELL και άλλη μια από την Teetotum, τη γιαννιώτικη εταιρία σχεδιασμού και παραγωγής επιτραπέζιων παιχνιδιών.
Αναγκαστικά όμως, το ενδιαφέρον συγκέντρωσε η παρουσίαση που έκανε ο Τίτο Παπανικολάου από το εγχείρημα Another Football, για ένα πιθανό διαφορετικό μέλλον για τον «Άγιαξ».
«Ο άνθρωπος που φύτεψε τα πλατάνια στο παραλίμνιο, δεν έκατσε στον ίσκιο τους» είπε ο κ. Παπανικολάου, για να τονίσει έτσι ότι αν ένα τέτοιο εγχείρημα ξεκινούσε, θα είχε αποτελέσματα σε βάθος χρόνου και όχι άμεσα.
Η πρόταση στηρίζεται σε μια βασική αρχή: το ποδόσφαιρο ως κοινό αγαθό, συλλογική εμπειρία, σημείο κοινωνικοποίησης και όχι προϊόν. Στη μορφή, προβλέπει λειτουργίες όπως εκλογή της διοίκησης και διαχείριση της ομάδας με γνώμονα το συμφέρον της και όχι με απώτερο σκοπό το κέρδος.
Στη δομή, επαγγελματικό management, επένδυση στις ακαδημίες και πανηπειρωτική «απεύθυνση», δουλειά στην ανάδειξη παικτών κ.ο.κ.
Στην «ομοιόσταση», ομάδα με το βλέμμα στην κοινότητα, με κοινωνική ταυτότητα.
Όλα αυτά δεν είναι καινούργια, φυσικά. Ωστόσο, ποτέ δεν ήταν και δεδομένα, τουλάχιστον στο σύνολό τους. Από τη σημερινή παρουσίαση έλειψε πχ κάποιος εκπρόσωπος του Ερασιτέχνη, ένα θεσμικό όχημα που θα μπορούσε να πυροδοτήσει κάποια εξέλιξη, ωστόσο έχει επιλέξει να μείνει εκτός εξελίξεων, μέχρι στιγμής.
Έγινε επίσης αναφορά σε παραδείγματα από το εξωτερικό, όλων των δυναμικών: από τη Μπαρτσελόνα και τον Άγιαξ (του Άμστερνταμ…), μέχρι τη Ζανκτ Πάουλι, τη Γουίμπλεντον και το πώς η εταιρία λαϊκής βάσης έφτιαξε και νέο γήπεδο, αλλά και τον Πανιώνιο.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Πέτρος Κόκκαλης, γραμματέας του «Κόσμος» και πρώην ευρωβουλευτής. Μίλησε και αυτός για παραδείγματα, όπως αυτό του Άγιαξ συγκεκριμένα και πώς ο Γιόχαν Κρόιφ «μεταλαμπάδευσε» τη συγκεκριμένη αντίληψη στη Μπαρτσελόνα. «Αυτό το συγκεκριμένο ποδόσφαιρο θέλει τον χρόνο του» είπε και πρόσθεσε: «Οι ομάδες δεν αγοράζονται. Φτιάχνονται».
Ακολούθησαν διάφορες τοποθετήσεις και ερωτήσεις. Από την αρχή, οι διοργανωτές και οι ομιλητές ξεκαθάρισαν ότι πρόκειται για μια ιδέα, με συγγνωστές δυσκολίες, όπως πχ η οικονομική κατάσταση του ΠΑΣ Γιάννινα, τις οποίες δεν μπορούν να απαντήσουν, γιατί εκτός όλων των άλλων, δεν τις γνωρίζουν κιόλας. Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο μήνες περίπου, οι οργανωμένοι του ΠΑΣ πήραν την πρωτοβουλία για μια συνέντευξη Τύπου με τη συμμετοχή του Ερασιτέχνη και φοροτεχνικού-οικονομολόγου που θα παρουσίαζε την κατάσταση, αλλά ο Ερασιτέχνης υποχώρησε και δεν συμμετείχε τελικά.
Η κουβέντα ολοκληρώθηκε και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, δεν θα έχει συνέχεια, παρότι πλέον ο γενικός αφορισμός του "ουτοπικού εγχειρήματος" δεν επαρκεί ως απάντηση.
Από την άλλη όμως, είναι η πρώτη φορά, τα τελευταία 30 χρόνια, που διατηρείται τόσο πολύ στην επικαιρότητα, ίσως γιατί απηχεί μια πραγματική ανάγκη…