Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Παρών» από τους καλλιτέχνες

Εικόνα του άρθρου «Παρών» από τους καλλιτέχνες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/04/2021, 17:38
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το πρόβλημα των καλλιτεχνών που πλήττονται ιδιαίτερα από την πανδημία και το θέμα τους παραμένει ανοιχτό, ένα χρόνο μετά το σταμάτημα οποιασδήποτε δια ζώσης εκδήλωσης, πλην ενός μικρού διαλείμματος το καλοκαίρι.

H Ένωση Καλλιτεχνών Ηπείρου έκανε παρέμβαση, εικαστική και κινηματική, στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων, επισημαίνοντας μια σειρά ζητήματα και αιτήματα που έχει θέσει.

Μεταξύ άλλων, οι καλλιτέχνες ζητούν άμεση οικονομική στήριξη, μέσω της επιδότησης του Υπουργείου Πολιτισμού προς το ΔΗΠΕΘΙ και το Πνευματικό Κέντρο, ενόψει καλοκαιριού.

Επίσης, ζητούν συνάντηση με δήμαρχο και δημοτικό συμβούλιο για να θέσουν τα ζητήματα που τους απασχολούν και να αναζητηθούν λύσεις.

Ακόμα, προτείνουν τη διοργάνωση διακαλλιτεχνικού φεστιβάλ στην Ήπειρο, με έδρα τα Γιάννενα. Αυτό το αίτημα προκρίθηκε ως μείζον στις συνελεύσεις του σωματείου. Ζητούν διάθεση κονδυλίων από κάθε Δήμο στην Ήπειρο, για να διοργανωθεί το φεστιβάλ.

Επίσης, ζητούν μεγαλύτερο ποσοστό από τις παραγωγές του ΔΗΠΕΘΙ για την «προαγωγή της ντόπιας καλλιτεχνικής δημιουργίας», αλλά και να συμμετέχει εκπρόσωπος του σωματείου σε Πνευματικό Κέντρο και ΔΗΠΕΘΙ, «ώστε να μπορεί να γνωμοδοτήσει στις αποφάσεις των συμβουλίων και να εποπτεύει τη διαφάνεια στις επιλογές των φορέων».

Οι καλλιτέχνες κατήγγειλαν υπουργείο και κυβέρνηση ότι δεν έχουν κανένα σχεδιασμό για τη λειτουργία καλλιτεχνικών σπουδών και πολιτιστικών χώρων "οδηγώντας τες σε αδιέξοδο και φέρνοντας τους σπουδαστές αντιμέτωπους με τον κίνδυνο να χαθεί η χρονιά τους ή ακόμα και να μην καταφέρουν να αποφοιτήσουν".

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back