Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πάρτε παλτό: ξεκινάει ακριβότερο το πετρέλαιο θέρμανσης

Εικόνα του άρθρου Πάρτε παλτό: ξεκινάει ακριβότερο το πετρέλαιο θέρμανσης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/10/2016, 11:16
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο πιο μεγάλος «κοινωνικός εφιάλτης» των τελευταίων 4 ετών, είναι και πάλι εδώ. Από αύριο, ξεκινάει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης και φέτος ο χειμώνας έχει κάνει αισθητή την παρουσία του με πτώση θερμοκρασίας, αντίθετα με πέρυσι που αυτή την εποχή ο καιρός ήταν πιο ήπιος.

Φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να είναι ακριβότερο κατά έως και 9 λεπτά, ίσως και παραπάνω, στα Γιάννενα τουλάχιστον, δεδομένου και ότι εδώ, είναι πάντα ακριβότερο, όπως πάντα ακριβότερη είναι και η βενζίνη. Η αιτία είναι ότι αυξήθηκε ο ΦΠΑ, αυξάνεται όμως και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης. Η αποτυχία της κυβέρνησης σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, όπως και η κοινωνική αναλγησία των δανειστών, θα τιμολογήσει φέτος το πετρέλαιο γύρω στα 93 λεπτά το λίτρο. Πέρυσι, ξεκίνησαν περίπου λίγο πάνω από τα 80 λεπτά.

Την ίδια στιγμή, οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης έχουν μειωθεί πάρα πολύ με τις περσινές αποφάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και έτσι, η επιδότηση που μπορεί να κατεβάσει κάπως την τιμή του καυσίμου, αφορά πολύ λιγότερους καταναλωτές, σχεδόν το 30% των παλιότερων επιδοτήσεων. Φυσικά, η τακτική της επιδότησης ήταν παραδοχή αποτυχημένης πολιτικής εξ αρχής και αποτέλεσε και ένα «παροχικό» κομμάτι, ειδικά της κυβέρνησης Σαμαρά. Ωστόσο, ήταν ελάφρυνση για τα μικρά και μεσαία νοικοκυριά.

Ήδη, από τις πρώτες μέρες πτώσης της θερμοκρασίας, έχει επιστρέψει η αίσθηση… τσίκνας στην πόλη. Τα Γιάννενα αντιμετωπίζουν ζήτημα αιθαλομίχλης τα τελευταία χρόνια και φέτος, εάν… επαληθευτούν οι λειτουργίες της κοινωνικής μηχανικής, το πρόβλημα θα κάνει πάλι την επανεμφάνισή του. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ κάνει εκπτώσεις στα τιμολόγια των πόλεων, για το διάστημα που οι ρύποι ξεπερνούν τα όρια συναγερμού.

Εννοείται ότι και φέτος ισχύουν τα γνωστά: καλή συντήρηση του λέβητα, προσοχή στον τρόπο μέτρησης του πετρελαίου που παραγγέλνουμε (μέτρηση πρώτα του υπάρχοντος καυσίμου στη δεξαμενή, πριν έρθει η παραγγελία, μέτρηση με δικό μας διαγραμμισμένο μέτρο κ.λπ.), προσοχή στο χρώμα του καυσίμου (πρέπει να είναι διαυγές κόκκινο) και φυσικά, έρευνα αγοράς με προσοχή: δεν είναι πάντα καλύτερο το φθηνότερο, ενώ όσο μεγαλύτερες είναι οι ποσότητες, τόσο καλύτερες είναι οι τιμές στο λίτρο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back