Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 26-06-2020, 14:07
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας θέλει να δημιουργήσει η Περιφέρεια Ηπείρου, στην περιοχή της Πεδινής, σε έκταση που ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο. Το περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου ενέκρινε σήμερα την αναγκαιότητα δημιουργίας πάρκου, ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη διεκδίκηση της έκτασης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με το οποίο οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει.

Ωστόσο, κατά τη συνεδρίαση (μέσω τηλεδιάσκεψης),  υπήρξαν αρκετοί προβληματισμοί από παρατάξεις της αντιπολίτευσης τόσο για το κόστος κατασκευής και τους φορείς υλοποίησης του πρότζεκτ όσο και για τον τρόπο διαχείρισης και διοίκησης του πάρκου αυτού. Σαφείς απαντήσεις δεν δόθηκαν.

Τας της δημιουργίας ενός πάρκου υψηλής τεχνολογίας και έρευνας, προέκυψαν πέρσι το φθινόπωρο μετά από παρότρυνση των γερμανικών εταιριών P&I και Teamviewer, που ανήκουν στο ίδιο επενδυτικό fund. Οι εταιρίες αυτές, οι οποίες έχουν αναπτύξει δράσεις στα Γιάννενα, στεγάζονται σήμερα σε δύο διαφορετικούς χώρους –η πρώτη από το 2017 στο Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου και η δεύτερη από το 2020 σε κτίριο επί της λεωφόρου Δωδώνης, λόγω έλλειψης χώρων στο Τεχνολογικό Πάρκο.

Η έλευση των δύο αυτών  θυγατρικών εταιριών «πυροδότησε» ένα έντονο ενδιαφέρον στις τοπικές αρχές και προκάλεσε πολλές προσδοκίες για τη μετατροπή της περιοχής σε μια «Silicon Valley». Μετά από άλλες συναντήσεις αλλά και με τις ευχές του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, η Περιφέρεια Ηπείρου έκανε το πρώτο βήμα. Τον Ιανουάριο του 2020, προχώρησε στη χωροθέτηση της δραστηριότητας του πάρκου έρευνας και τεχνολογίας σε αγροτική περιοχή στην Πεδινή,  παραπλεύρως της οδού Νιάρχου, απέναντι από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Το περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου έδωσε λοιπόν κατά πλειοψηφία σήμερα τη σύμφωνη γνώμη του για τη δημιουργία του πάρκου στην εν λόγω περιοχή, 39 στρεμμάτων περίπου. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα ακίνητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που ανήκουν κατά κυριότητα στο Ελληνικό Δημόσιο, δύναται να παραχωρηθούν στις Περιφέρειες δωρεάν κατά χρήση για κοινωφελείς σκοπούς.

Για την Περιφέρεια Ηπείρου, ο κοινωφελής σκοπός είναι αυταπόδεικτος: αύξηση θέσεων απασχόλησης, αξιοποίηση επιστημονικού δυναμικού της περιοχής, αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Περιφέρειας Ηπείρου, δημιουργία πυρήνα καινοτομίας, διάχυση τεχνολογιών στην ευρύτερη περιοχή… μέσα από τη στήριξη των εγχώριων νεοφυών επιχειρήσεων και την προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων του κλάδου. Ήδη, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την εταιρία πληροφορικής Prodyna. Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, κατά την τοποθέτησή του, υποστήριξε τις επιχειρήσεις από όλες τις πλευρές.

Για τη δημιουργία του πάρκου θα γίνει προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών. Σύμφωνα και με την οικονομικοτεχνική έκθεση που έχει γίνει, το συνολικό κόστος για το πάρκο αναμένεται να φτάσει το ποσό των 10 εκατ. ευρώ το οποίο θα βρεθεί «από το ΠΕΠ Ηπείρου, τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους της Αυτοδιοίκησης, το Περιφερειακό Ταμείο και λοιπούς ευρωπαϊκούς πόρους».

Στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, έχει δεσμευτεί ήδη ένα ποσό 2 εκατ. ευρώ. Ο κ. Καχριμάνης, κατά την τοποθέτησή του, δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο κατασκευής του πάρκου ως Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, ενώ ξεκαθάρισε ότι «το πάρκο θα είναι ιδιοκτησίας της Περιφέρειας Ηπείρου».

Παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν πάντως την Περιφέρεια ότι διαμεσολαβεί για να κατασκευάσει υποδομές προς όφελος των επιχειρηματιών. Ο Γιώργος Πρέντζας από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» μίλησε για «μια προκλητική ενέργεια, η οποία δεν αφορά καν τον ελεύθερο ανταγωνισμό», ενώ χαρακτήρισε την οικονομοτεχνική έκθεση «μια έκθεση ιδεών». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν τόσο ο Νίκος Ζήκος από την «Αριστερή Παρέμβαση» και ο Κώστας Νουτσόπουλος από την «Ανυπότακτη Ήπειρο».

Η απάντηση του κ. περιφερειάρχη ήταν: «Μας δίνουν έναν γάιδαρο και τον κοιτάμε στα δόντια»…

Από την τοποθέτησή του, ολίγον τι μπερδεμένη, προέκυψε ότι οι επιχειρήσεις θα μισθώνουν τις εγκαταστάσεις του πάρκου, οι οποίες, όπως έχει ειπωθεί και στο παρελθόν, θα κατασκευαστούν σταδιακά και ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν.

ComCom
200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα