ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πάρκο τεχνολογίας; Ουδέν νεότερο

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/02/2021, 18:02
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το πάρκο υψηλής τεχνολογίας και έρευνας βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Περιφέρειας Ηπείρου εδώ και ενάμιση χρόνο και αποτελεί απόρροια της αυξημένης ζήτησης που υφίσταται από πολυεθνικές, γερμανικές εταιρίες που ήδη δραστηριοποιούνται στην περιοχή, όπως είναι η P&I και η TeamViewer. Το όλο εγχείρημα έχει συνοδευτεί δε και από τις μεγάλες προσδοκίες για τη μετατροπή των Ιωαννίνων σε μια νέα «Silicon Valley».

Προς το παρόν όμως οι προσπάθειες της Περιφέρειας Ηπείρου να δημιουργήσει αυτό το πάρκο δεν έχουν προχωρήσει ικανοποιητικά. Τον Ιανουάριο του 2020, η Περιφέρεια Ηπείρου προχώρησε στη χωροθέτηση της δραστηριότητας του πάρκου έρευνας και τεχνολογίας σε αγροτική περιοχή στην Πεδινή, παραπλεύρως της οδού Νιάρχου, απέναντι από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Παράλληλα, ξεκίνησε να διεκδικεί και την επίμαχη έκταση που ανήκει στο Δημόσιο και δη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Έξι μήνες μετά, ήρθε και το περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου να εγκρίνει την αναγκαιότητα της δημιουργίας πάρκου. Μια απαραίτητη απόφαση για τη διεκδίκηση της έκτασης των 39 στρεμμάτων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με την ηγεσία του οποίου ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης βρισκόταν ήδη σε επικοινωνία.

Και φτάσαμε στον Φεβρουάριο του 2021, χωρίς να έχει υπάρξει κάποια σοβαρή εξέλιξη. Μόνο η αισιόδοξη δήλωση του κ. Καχριμάνη ότι «σύντομα θα λυθούν τα θέματα» μετά από σύσκεψη στην οποία συμμετείχε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την Τρίτη.

«Με το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας που έχουμε δρομολογήσει, αλλάζει η τύχη της περιοχής μας. Δεν θα επέμεινα τόσο πολύ, εάν οι ενδιαφερόμενες εταιρείες δεν έθεταν στενά χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση των διαδικασιών. Αν θέλουμε να γίνει στην περιφέρειά μας και δη στα Γιάννενα» είπε. Και σε αυτό το σημείο, επικαλέστηκε και… την κινητικότητα που υπάρχει στην υπόλοιπη Ελλάδα. «Γιατί δυστυχώς δεν είναι μόνο τι θα κάνουμε εμείς, αλλά όλη η Ελλάδα κινείται για τον ίδιο σκοπό. Κι επειδή αυτός ο κόσμος θέλει να έλθει σε μας, εμείς πρέπει να είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα λυθούν αυτά τα θέματα» είπε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το αίτημα της παραχώρησης της δημόσιας έκτασης.

Και φυσικά, το ζήτημα της παραχώρησης της έκτασης είναι το πρώτο και βασικό ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί. Το επόμενο βήμα θα είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης. Το κόστος για τη δημιουργία του πάρκου ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ με την Περιφέρεια Ηπείρου να έχει εκτιμήσει ότι αυτό θα βρεθεί «από το το ΠΕΠ Ηπείρου, τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους της Αυτοδιοίκησης, το Περιφερειακό Ταμείο και λοιπούς ευρωπαϊκούς πόρους»…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back